Back to top

Génbankból a gazdaságba

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) munkatársai úgy gondolták, hogy egyes paradicsom tájfajták általános stressztűrésük, alkalmazkodó képességük, gazdag ízviláguk és kedvező beltartalmuk miatt megállnák a helyüket a hazai ökológiai termesztésben. E feltételezés vizsgálatára beállított kísérletben az első körben a közép-magyarországi paradicsom tájfajtákat hasonlítják össze vállalkozó szellemű gazdálkodók közreműködésével. A cél az, hogy ezek a tájfajták – amelyek jó részének vetőmagja csak a Növényi Diverzitás Központ tápiószelei hűtőtárolójában található meg – valahogy visszakerüljenek a termesztésbe, a gyakorlati körülmények közé. A kezdeményezésről szóló augusztusi rendezvényen azt is megtudtuk, hogy a termés forgalmazására is lenne vállalkozó.

Nincs jobb módja a tájfajták megőrzésnek, mint hogy újból használatba vesszük őket, magot fogunk róluk, abból másoknak is adunk és így elterjednek a környéken. Nem mindegy ugyanis, hogy a hűtőtárolóban pihen-e egy-egy tájfajta, vagy évről évre minél több helyen vetik, így genetikai információt gyűjthet a változó évek változó körülményeihez, vagyis élő marad – fogalmazott Papp Orsolya, az ÖMKI kertészeti kísérletekért felelős munkatársa. (...)
 

 

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2012/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok