0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Timpex Cent a csúcson

Az elmúlt évek egyik legnagyobb díjugratósikere született meg az idei budapesti CSIO Nagydíjában: magyar lovas győzött magyar lóval. Ők ifj. Szabó Gábor és Timpex Cent. Ezen remek eredmény apropóján beszélgettem a még csak 22 éves, már felnőtt válogatott Szabó Gáborral.

Kérlek, mutasd be nekünk pár szóban Timpex Centet!
Cent 11 éves, magyar sportló fedezőmén, jelenlegi szponzorom, Tárbály István tenyésztette. Kiváló kancacsaládból származik (Aldato – Hargita). Anyja, Hargita Hihető csikója volt a 2008-as pekingi olimpiát megjárt Timpex Corál, a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságán középdöntőt nyerő Timpex Centes, valamint Timpex Queen, aki szintén indult a Fiatal Lovak Világbajnokságán Csuka Balázzsal. Már csikó korában számtalan küllemi bírálatot és szabadonugró feladatot nyert. Centet ötéves korában kezdtem lovagolni, már ekkor is kimagaslott korosztályából impozáns küllemével és kiváló ugrótechnikájával. Egyedül a rendkívül nagy vágtája okozott némi nehézséget a pályán. A 2008-as és 2009-es Országos Mén- és Kancaverseny legszebb ménje lett, 2011-ben OMÉ K Nagydíjat nyert. 2009-ben, hatéves korában részt vettünk a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságán. Ezt követően a ló Csehországba került, ahol mindössze hétévesen megnyerte a Felnőtt Cseh Csapatbajnokságot Jindra Jaroslavval. A következő évben Centtel Ales Opatny versenyzett, ő indult vele először nagyobb versenyeken. 2012 végén Cent ismét hozzám került, így a 2013-as versenyszezont már együtt kezdtük. Ebben az évben bronzérmes voltam vele a Felnőtt Magyar Bajnokságon, a decemberi OTP Lovas Világkupa 160 cmes nagydíjában pedig 5. helyezett lettem. Cent különleges ló az életemben, ötéves kora óta ő a kedvencem, nagyon intelligens, kedves ló, igazi egyéniség. Összepasszolunk.

Milyen formában érkeztetek a CSIO-ra?
Számítottál-e ilyen jó eredményre? Nem számítottam ilyen jó szereplésre, a célom az volt, hogy minősüljek az idei világbajnokságra, erre ez volt az utolsó lehetőségem. Nagyon jó érzés volt magyar közönség előtt ilyen eredményt elérnem, fantasztikus volt a közönség, nagyon jólesett, hogy ennyien szurkoltak nekem. A hétvégén akadt némi izgalom is, mivel a csapat sajnos nem jutott a második fordulóba, ezért nem minősültem a vasárnapi nagydíjra. A szombati nagykörben másik lovammal, Timpex Bölcsésszel (Timpex Cabale) indultam, aki a technikás pályán nagyon jól, egy verőhibával teljesített, így sikerült minősülnöm a Nagydíjra.

Cent nagyszerűen ugrott végig a pályán, utolsó előtti összevetőként – mivel előttem mindenki hibázott –, igyekeztem biztos hibátlan lovaglásra törekedni.

Nagyon jól szerepelt a fiatal ló kategóriában induló hatéves mén, Timpex Emlék is, hiszen a fiatal ló döntőben 2. helyezett lett.

Timpex Cent a tenyésztésben is aktív fedezőmén. Hogy látod, milyenek a csikói?
Sok csikója van nálunk a Timpex Ménesben, véleményem szerint nagyon tehetségesek. „Jó fejűek”, örökítik apjuk szép küllemét és kimagasló ugróképességét. Centnek már van fedezőmén fia, Timpex Fényév, aki tavaly kapott engedélyt az MSLT ménkörungján.

Hogy zajlik a napi munka a ménesben? Kik segítenek a szakmai munkában?
Körülbelül 60 ló van munkában a ménesben, ebből körülbelül 15 versenyzik országos szinten. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden hétvégén verseny van. Az otthoni munkában Bubán Zsolt és Csuka Balázs segítenek, ezenkívül folyamatos kapcsolatban vagyok Szász Sándor szövetségi kapitánnyal, aki a mostani CSIO-n is segített.

Mik a terveid az év hátralévő részére?
Tavaly 9. helyezett lettem a felnőtt-Eb-n az elődöntőben Timpex Cabaléval, ezt a jó szereplést szeretném idén megismételni a normandiai világbajnokságon Centtel. Addig még két külföldi felkészítő versenyen veszek részt. Ezt követően a fiatal lovaimmal készülök a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságára.

Hogyan képzeled el a jövődet a díjugratósportban?
Hosszú távon is itt képzelem el a folytatást, hiszen az ország legeredményesebb sportlótenyészete áll mögöttem, rengeteg tehetséges fiatal lóval. Nem félek, hogy nem lesz utánpótlás. Tárbály István és a Tárbály család pedig elhivatottságával és lószeretetével biztosítja számomra az élsporthoz megfelelő hátteret.

Köszönöm a beszélgetést és még egyszer gratulálok ehhez a nagyszerű eredményhez!

Az utóbbi években talán egyetlen hazai versenyen sem tapasztaltam ekkora feszültséget, „együtt szurkolást” és felállva tapsolást a magyar közönség részéről – külön büszkeség az MSLT számára, hogy az ilyen tehetséges fiatal lovasokat, mint „Gabó”, magyar sportlovak segítik a sikerhez!

Forrás: