0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

AGROmashEXPO 2016 – Jövő héten megjelennek a kertészeti pályázatok

A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy az agrárium szereplői minél több korszerű megoldást alkalmazzanak. Az agrár- és élelmiszeripari fejlesztésekhez az Európai Unió főként a Vidékfejlesztési Program keretében rendel forrást, és az 2020-ig fölhasználható mintegy 1300 milliárd forintos támogatásból mindenekelőtt a kis- és közepes vállalkozások helyzetén szeretnének javítani, erősítette meg Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Innovációs és fejlesztési lehetőségek a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban" című konferenciáján, az AGROmashEXPO keretében.

Az államtitkár szerint ambiciózus tervet hirdettek meg tavaly, és az elsőként, október és december közt megjelent pályázatok a VP teljes keretének 30 százalékát lefedik. A nagyon várt agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekre 158,6 milliárd forintot különítettek el, annál azonban jóval nagyobb (legalább háromszoros) igény érkezett be év végéig, a több mint 24 ezer kérelemben. Lesznek ezért olyan tematikus előíráscsoportok, ahol az elbírálásnál alkalmazzák a pontozást. Az agrár-környezetgazdákodási támogatás kapcsán messze a horizontális intézkedések voltak a legnépszerűbbek.

Az ökológiai gazdálkodásra áttérést, illetve az ökológiai gazdálkodás fenntartásárát 51,5 milliárd forinttal támogatják, a beérkezett igények ennél is meghaladják a keretet, a legtöbb támogatási kérelem szántóra és gyepre érkezett.

Trágyatárolók építésére több mint 400 kérelmet nyújtottak be mintegy 8,4 milliárd forintos támogatási igénnyel, miközben 5,6 milliárd forintot különítettek el erre a célra, ezért csak a legjobbak nyerhetnek.

A mezőgazdasági termékek értéknövelését és a feldolgozás erőforrás-hatékonyságának javításárát célzó felhívás az év végén jelent meg, 151 milliárd forintos kerettel. Február 1-jén pedig a kertészeti korszerűsítési pályázatokat is meghirdetik, így várhatóan márciustól beadhatók a pályázatok. Üveg- és fóliaházak létesítésére 22,5, ültetvénytelepítésre 17, gyógy- és fűszernövények termesztésének fejlesztésére 3, a kertészeti ágazat technológiai fejlesztésére pedig 24 milliárd forintot különítettek el. Később külön felhívás irányul majd várhatóan februárban a jégeső elhárítását szolgáló beruházásokra mintegy 6,5 milliárd forintos kerettel, a borászatok fejlesztésére 20 milliárd forintot szánnak, a kertészeti gépbeszerzésekre pedig további 10 milliárd forintot. Ez utóbbi nagyon kevésnek tűnik, az államtitkár szerint azonban a támogatások elosztása jól tükrözi, hogy az elsődleges cél a termelés bővítése, fejlesztése és azzal együtt a munkahelyteremtés.

Forrás: