Back to top

Magyar tojás és marhahús iránt érdeklődik Izrael

Izrael érdeklődést mutat a magyar tojás és marhahús iránt, hangzott el Uri Yehuda Ariel Haconen, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere és Fazekas Sándor február 15-i munkareggelijén.

A megbeszélés egyik kiemelt témája volt az izraeli igény tojás és marhahús bevitelére, amely kapcsán Fazekas Sándor miniszter ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja a magyar lehetőségeket. A miniszter kiemelte, hogy a magyar húsmarha rendkívül magas minőségű, egyben kérte, hogy Izrael küldjön állategészségügyi delegációt Magyarországra a szükséges auditok felgyorsítása miatt.
A két miniszter egyeztetett a kutatás-fejlesztési együttműködésekről is. A felek egyetértettek abban, hogy kiemelten kezelik a szakemberek cseréjét és az agrárkutatási intézetek közötti együttműködések dinamizálását, különösen a magyar intézmények és az izraeli Mezőgazdasági Kutatószervezet Volcani Központja között. Uri Ariel 5 ösztöndíjat ajánlott fel magyar hallgatóknak a Volcani Intézetben.
Az izraeli miniszter jelezte, hogy lehetőséget látna egy olyan mintagazdaság létrehozásában, ahol csepegtetéses öntözéses technológiát és a melegházi zöldség- és gyümölcstermesztés módszereit oktatnák magyar gazdáknak.
A felek megegyeztek a magyar-izraeli mezőgazdasági munkacsoport összehívásáról, amelynek keretein belül agrárszakemberek egyeztetnek a legfontosabb közös együttműködési területekről és feladatokról.
Az egyeztetés végén Uri Ariel egy hivatalos és üzleti delegációs viszontlátogatásra hívta Izraelbe Fazekas Sándor minisztert. (Képünk illusztráció.)

Forrás: FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok