0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

II. PREGA: Digitalizáción innen és túl

Az informatikai újdonságok ma már a mezőgazdasági termelés szinte valamennyi területén megtalálhatók. A természet egyre kisebb terhelésére irányuló törekvések előtérbe helyezik a megfelelő tápanyag-feltérképezés és a célzott kijuttatás kérdését, amire a precíziós gazdálkodás a válasz. Ezen tényezők mentén indult el tavaly az első Precíziós Gazdálkodási Konferencia, amelynek célja volt, hogy a gazdálkodás jövőbe mutató irányait és a digitalizáció előnyeit minél több gazdálkodó megismerje.

A tanácskozás sikertörténete tovább folytatódott, ugyanis február 24-én az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter több mint 500 résztvevővel második alkalommal is megrendezték a PREGA konferenciát és kiállítást. A Budapesten megtartott szakmai eseményen bemutatták a precíziós mezőgazdaság legfrissebb hazai és nemzetközi trendjeit a hazai gazdálkodóknak.
„A mezőgazdaság jövője legalább olyannyira fontos, mint a jelene, és ez a konferencia is leginkább ennek az ágazatnak a jövőjéről szól” – mondta bevezető előadásában dr. Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Mint hangsúlyozta, paradigmaváltás előtt állunk, hiszen az ember és a természet kapcsolata megváltozott, ezért is egyre fontosabb a biztonságos élelmiszer-ellátás és a fenntartható termelés hatékonyságának növelése. Ennek legfontosabb eszköze az úgynevezett input-hatékonyság növelése, ugyanis erről szól a precíziós mezőgazdaság. Az agrártámogatások legfontosabb célja az intenzív ágazatok, a kertészet és az állattenyésztés fejlesztése, valamint az innovációs beruházások megvalósítása.”
Zászlós Tibor gyakorló gazdaként is úgy látja, hogy a precíziós gazdálkodási forma rendkívül jó hatással van más ágazatok kutatásaira is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta, hogy nem lát egyéb alternatívát a precíziós gazdálkodáson kívül, hiszen a jövő versenyképességének kulcsa a precíziós technológiákban rejlik. Az aktuális problémákra is megoldást kell találni, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy az egyetemi képzések részévé váljon a legkorszerűbb technológiák oktatása.
„Nem az emberi erőforrás kiiktatásáról szól a precíziós gazdálkodás, az ettől való félelem alaptalan. Ezen technológiák alkalmazása mellett mind nagyobb szükségünk lesz a humán munkaerőre és tudásbázisra. A precíziós mezőgazdaság informatikai hátterének erősítésével a lehetséges hibák csökkentését, majd megszüntetését célozzuk meg” – mondta dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.


Az egész napos konferencia külföldi és hazai előadói két szekcióban ismertették azokat az agrárinformatikai megoldásokat, amelyek segítik a gazdálkodókat vállalkozásuk hatékonyságának növelésében, illetve abban, hogyan készüljenek fel az uniós finanszírozási ciklust követő időszakra. A PREGA legfőbb célja, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői is birtokában legyenek ezeknek a komplex, termelésen is túlmutató ismereteknek és gyakorlati tapasztalatoknak.
Az idei konferencián a több mint 30 előadás mellett, 23 kiállító termékeivel és szolgáltatásaival ismerkedhettek meg a szakmai program résztvevői.
 

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaságban olvashat.

Forrás: