0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az év magyar mezőgépe

2016 Idén már negyedik alkalommal ítélte oda a szakzsűri „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat, amelyet a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság szaklapot is kiadó MMG Kft. alapított a hazai mezőgépgyártás fejlesztési eredményeinek elismerésére, népszerűsítésére. Az idei nyertes konstrukció a január 27-30. között megrendezett AGROmashEXPO/AgrárgépShow nemzetközi szakkiállításon bemutatott hazai újdonságok közül Jóri J. István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora által vezetett, nyolc szakemberből álló bírálóbizottság választása szerint a Framest Kft. Kreator síkvázas magágykészítő gépcsaládja lett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsány községben működő Framest Kft. megalakulása óta a forgatás nélküli talajművelési technológiákhoz gyárt különféle, korszerű elven épített talajművelő gépeket. Gyártmányfejlesztésük célkitűzései között a vízmegőrzés, a kedvező talajállapot megteremtése és fenntartása, művelet-összevonással a talajművelési menetszámok csökkentése, és nem utolsó sorban a költség- és energiatakarékosság a legfőbb szempontok.
Altalajlazítók, nehéztárcsák, tárcsás lazítók, szántóföldi kultivátorok és hengerek mellett több éve magágykészítőket (kombinátorokat) is készítenek. Ez utóbbi eszközök továbbfejlesztésével jött létre a Kreator fantázianevű, KR típusjelű, síkvázas magágykészítő gép, amelynek kialakításánál figyelembe vették a vevők igényeit és tapasztalatait, valamint az egyre szélsőségesebb időjárás következtében megváltozott talajviszonyokat, művelési körülményeket.
A három tagból álló, három különböző (6-7-8 m) munkaszélességgel gyártott Kreator újdonsága, hogy művelőelemei között nem szerepelnek a korábbi magágykészítő konstrukciójuk alapját képező Crosskill vagy VT hengerek, amelyek nedvesebb talajállapot esetén eltömődésük (beragadásuk) miatt megfelelő munkavégzésre nem alkalmasak. A Kreator magágykészítőnek alapkivitelben az első művelőeleme a hidraulikusan állítható simító-sor, amit öt sorban elhelyezve követnek a jó átömlési keresztmetszetet biztosító, 76,5 mm-es húzástávolsággal szerelt emelőíves kapasorok. Ezek után a szintén hidraulikusan állítható hátsó simító-sor következik, amely az elsővel szinkronban működtethető, de attól eltérő mélységbe is beállítható. A vontatott gépek stabil futását és a munkamélység állítását a tandem kerékfelfüggesztés biztosítja, míg a hosszirányú szintezés a vonórúddal szabályozható. A vonuláshoz a gépek szélső tagjai hidraulikus úton felhajthatók.


A díjazott gép használati értékét növeli az opciókban elérhető, széles művelőelem választék. Ezek közül kiemelhetők a merev szárú, nagy vágószögű, kis emelésű lúdtalp kapák, amelyek a mellső vázra szerelve a beállított mélységben egyenletesen vágják át a talajt, amit a simítók és a rugóskapák ennek következtében könnyebben aprítanak, porhanyítanak és kevernek tovább. A felszínelmunkálásról alapkivitelben az állítható szögű és -mélységű rugós pálcás (fésűs) boronasor gondoskodik. Szárazabb talajviszonyok esetén a felszín visszatömörítését a boronák helyére illeszthető, rugóterhelésű, 400 mm átmérőjű csőpálcás hengersor végzi.
A gyártó saját üzemi vizsgálatokkal bizonyította, hogy a Kreator magágykészítőkkel a legnehezebb körülmények között is jó minőségű magágy (vetőágy) készíthető.

Forrás: