0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar zöldség és gyümölcs Berlinben

2016 februárjában a magyar meggy­ termesztők és ­feldolgozók ismét önálló standdal jelentek meg a berlini Fruit Logisticán. Újdonságként a zöldség termelő tészek is képviseltették magukat 30 négyzetméteres standdal, kiemelve a magyar paprika, paradicsom és torma jelentőségét. A FruitVeB szakmai irányításával, a Fruitmarketing Kft. szervezésében létrejött összefogás költséghatékony és látványos megjelenést tett lehetővé.

Nyolc termelői értékesítő szervezet (Balaton­Ker­ Tész Szövetkezet, Botész Szö­ vetkezet, Észak­Alföldi Tész, Fresh Fruit Tész Szövetkezet, Havita­Tész Szövetkezet, Medi­ Fruct Tész, Nógrád Tész Kft., Penta Família Szövetkezet) és négy feldolgozó (Berkenye Hűtőház, Bold Agro Kft., Natbolé Kft., Parmen Zrt.) közö­ sen hozták létre a meggy­ standot, 35 négyzetméteren mutatva be a magyar meggyet és a belőle készülő termékeket.
A meggybefőttől a préselt meggyléig, a meggylekvártól a meggysörig és a meggypálinkáig sorakoztak a polcokon és a termékpiramison a finomságok. A stand látogatóit kalocsai mintás, kézzel hímzett ingekben várták a hostessek. A hatalmas kocka­ meggy ismét a fotósok egyik kedvenc témája volt a Fruit Logistica 3 napja alatt. Újdonságként a meggyet a virágzástól a befőttesüvegig végigkísérő film és egy kattintással hazavihető információk (QR kód) jelentek meg.
Meglepő volt az egyénileg kiutazó magyar gazdák érdeklődése a kapcsolódási lehetőségek iránt, többen is, nem tész­tagként értették meg a közösségi marketing fontosságát. Az egyik Magyarországon komoly piaci részesedéssel rendelkező hipermarketlánc vezetőit a Fruit Logistica meggy­ standja inspirálta az idei szezonra szóló együttműködésre.
A hagyományteremtő céllal másodszor megrendezett fogadás továbbfejlesztése iránt komoly igény mutatkozott, így 2017-ben nagyszabású konferencia rendezése a cél, bemutatva a magyar meggy egyedülálló beltartalmi értékeit, sokoldalú felhasználhatóságát.
A legfontosabb piacokon – vagyis elsősorban a német nyelvterületen – a táplálkozási szokások és az életmód átalakulásával mindinkább előtérbe kerülnek a kész- és fél kész termékek, ami újabb lehetőség a különleges íz világú magyar meggynek. A keleti piacokon a friss fogyasztás jelentősége növekszik, ott azonban az orosz embargó ellehetetleníti az értékesítést.


A kísérleti zöldségstand alapját a padlóra nyomtatott paradicsomok jelentették, melyek minden látogatónál komoly sikert arattak: úgy látszik, mindenki szeretne paradicsomban taposni. Ez a látványelem 2017-ben is megjelenik. Ugyancsak látványos volt a zöldpaprika- és a tormaoszlop, sokan álltak meg közelebbről is megnézni: itt azonban kreatív kóstoltatásra is szükség lesz a jövőben. A tormát kevesen ismerték fel, azonban a legtöbb közvetlen üzleti megkeresés mégis iránta jelentkezett. Illata megállította a sétálókat.
A Földművelésügyi Minisztérium segítségével, a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásából létrehozott közösségi standok ideális helyszínt teremtettek a külföldi és a magyar partnerekkel való kapcsolattartáshoz, üzleti megbeszélésekhez.
Érdekes lehetőséget jelentett, hogy a meggy- és a zöldségstand a vásár átellenes végén (15 perc sétára) helyezkedett el, mint a közösségi magyar stand. Előnye a mérhető érdeklődés, hátránya pedig az egységes magyar megjelenés hiánya volt. A standokat az SCH Design & Exhibits Kft. tervezte és építette fel, a 3 nap lebonyolítását a Fruitmarketing Kft. végezte.
– A következő évre ismét az egy blokkban való megjelenés a cél, minél nagyobb magyar felület megmutatásával. A résztvevő cégek közötti példamutató együttműködés ezt nagyban megkönnyíti – mondta el Keresztes György, a Fruitmarketing Kft. ügyvezetője. A kiállító tészek, a FruitVeB, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság egymást segítve tevékenykedett a standok sikeréért. Az összefogásra komoly szükség van, figyelembe véve más országok standjainak alapterületét, színvonalát. Franciaország saját csarnokot bérelt, Lengyelország több mint 1000 négyzetméteren állított ki.

Természetes ellenszer

A meggy a népgyógyászat egyik legsokoldalúbban használt gyümölcse, mélybordó színe is hihetetlen értékéről árulkodik. Jótékonyan hat a vérre, ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját is serkenti, segítve a szervezetben felhalmozódott víz távozását. A meggyben a B-vitaminok minden fajtája megtalálható, ez segíti az emésztés kiegyensúlyozását, az idegek megfelelő működését.
A szív működésének serkentése a meggy ásványianyag-tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén, valamint a szabályos szívverés és vérnyomás helyreállításán. A megtisztuló vér, valamint az eltűnő lerakódások hatására enyhülnek, akár meg is szűnnek a köszvényes fájdalmak!
A meggylé az egyik legjobb ellenszere a meghűléses és vírusos betegségeknek. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, megélni. Lassúbb a gyógyu lás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk. A meggyben nagy mennyiségben található A és C-vitamin, szelén, valamint bioflavonok, így az egyik leghatásosabb ellenfele a szabadgyököknek. C-vitamin-tartalma a magas savtartalommal párosulva a száj betegségeit is gyógyítja, míg A-vitaminja a légzőszervek nyálkahártyáit regenerálja.
 

Forrás: