0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ellentmondásos sertéspiac

Amíg a világpiacon a sertéshús ára az utóbbi időben csökkenést mutat, Kínában a sertésállomány csökkenése miatt az árak rakétasebességgel emelkednek.

A Genus állatgenetikai világcég, amely többek között PRRS-rezisztens tenyészállatok géntechnológiai úton történő előállításával foglalkozik, az AgriMoney agrárpiaci hírportálnak arról számolt be, hogy 2015 tavasza óta folyamatos és tartós az árnövekedés a kínai sertéspiacon. A tavalyi év végén az árak átlagosan 20%-kal haladták meg a 2014-es szintet. A kínai sertésipar zsugorodása annak a kormányzati tervnek a része, amely a világ legnagyobb sertésállományát igyekszik racionalizálni, javarészt a kistermelők rovására. A kínálati oldalt 2016-ban végig ez a korlátozó politika befolyásolja majd.
A magas kínai sertésár mellett a világ egyéb sertéspiacai kihívásokkal küzdenek. 2015 második felében az észak-amerikai árak 30%-kal maradtak el a szokásostól. A farmerek a kedvezőtlen árszínvonal ellenére is teljes kapacitással dolgoztak. Az alacsony takarmánykukorica-, illetve -szójaárakat kihasználva elárasztották a piacot.
Az európai gazdákra szintén nehéz időszak vár a közeljövőben: a bőséges kínálat mellé társuló orosz kereskedelmi embargó következtében az árszínvonal éves szinten 9%-ot csökkent tavaly. Oroszországban a belföldi termelés fellendülésére lehet számítani.
Brazília piacát többek között szintén az orosz kereslet befolyásolta, amely a gyengülő nemzeti valutával, a real-lal együttesen felhúzza az árakat. Ennek ellenére a brazil sertéshús árszínvonala még mindig elmarad a megelőző év igen erős időszakától.

Forrás: