Back to top

Mi várható idén az európai gabonapiacon?

A Coceral előrejelzése szerint 2016-ban tovább fog csökkenni az EU gabonatermelése. A brüsszeli székhelyű gabonakereskedő szervezet a búzatermés tekintetében derűlátóbb, ugyanakkor az idei kukoricatermés csekély emelkedését, illetve az árpatermés csökkenését jelzi előre.

A Coceral jelentése szerint az EU-ban összességében mintegy 306,3 millió tonna gabonatermés várható, ami 2,6 millió tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest. Ez ellentmond az Európai Bizottság (EB) eddigi jelentéseinek. Az EB-nek a héten kiadott beszámolója szerint a teljes gabonatermés 1,2 millió tonnás növekedése várható, ami még így is jóval elmaradva a 2014-es 332,1 millió tonnás rekordmennyiségtől. Az európai termelőket egyesítő Copa Cogeca 4,3 millió tonnás összgabonatermés-növekedést jósol.
A kukorica tekintetében a különböző csoportok egyetértenek abban, hogy a tavalyihoz képest valamivel nagyobb termésre lehet számítani, eltérés csak a mennyiségekben van. A Coceral szerint idén a termés alig növekszik. A 2015-ös aszály miatti 59 millió tonnás igen alacsony hozamhoz képest az idén 63,2 millió tonnára számítanak. A Strategie Grains francia gabonapiaci elemző cég 63,9 millió tonna kukoricatermést jelez előre az idei évre, az Európai Bizottság ugyanakkor ezúttal is optimistább, és a 67,3 millió tonnát tartja valószínűnek.
Ami az árpatermést illeti, a belga csoport valamivel óvatosabb becslésbe bocsátkozik a Bizottságnál: 58,9 millió tonnát vár, szemben a 61,5 milliós EU-s becsléssel. A Strategie Grains 60,2 millió tonna árpatermést jelez előre.
A Coceral az EU-nál kedvezőbb idényt jósol a búzának: a lágybúzára vonatkozó 145,2 millió tonnás előrejelzésük meghaladja az Európai Bizottság 143,5 millió tonnás becslését. A belgák szerint Nagy-Britanniában lesz a legjobb az idei idény; ott 15 millió tonna búzát takaríthatnak majd be. Az unió legnagyobb búzatermelőjének számító Franciaországban 38,8 millió tonnára számítanak, ami 1,5 millióval keveseb a tavalyinál. A hivatalos jelentések szerint a francia lágybúzatermés 93%-a “jó” vagy “kiváló” minőségű lesz, ami a tavalyi 91%-hoz viszonyítva figyelemre méltó emelkedés. Lengyelországban 10,8 millió tonna búzatermés várható.
A repcetermést illetően mindegyik szereplő hasonló, 21,3-21,5 millió tonnás hozamot vár az idén, ami csekély, 250 ezer tonnás elmaradás a 2015-ös évhez képest.

Népszerű agrárszaklapok