Back to top

Olaszország zárjeggyel védi az olívaolajat

Zárjeggyel ellátott extraszűz olívaolajjal veszik fel a harcot az olasz termelők a hamisítókkal szemben. Az egyedi QR kódot is tartalmazó címke segíti majd a vásárlókat a biztonságos és minőségi termékek kiválasztásában.

Kizárólag az Olaszországból származó, egészen a termelőig visszakövethető eredetű olívaolaj kaphatja meg a különleges zárjegyet, amelyet az Olasz Mezőgazdasági Szövetség (CIA), az Olívatermesztők Nemzeti Konzorciuma (CNO) és az Olasz Nemzeti Pénzverde közösen terveztek.
A jelölés célja, hogy lehetetlenné tegye az olívaolaj hamisítását, akár különböző olajok keverékéről, akár kémiai eljásárokról legyen szó. Ugyanis a legutóbbi jelentések szerint a hamis olívaolaj évente 1,5 milliárd eurónyi kárt okoz az ágazatnak.
A zárjegy bevezetésével az Olaszország-szerte több, mint 700 ezer kisvállalkozás és az érintett dolgozók helyzete is jelentősen javul majd, mondta Dino Scanavino, a CIA elnöke.
Az olasz mezőgazdaság zászlóshajójának tekinthető extraszűz olívaolajból mintegy 800 ezer gazdaságban évente 400 ezer tonnát termelnek .
Az Európai Unió 40 féle eredettvédett (PDO) olasz olívaolajat ismer el, amelyből 2 a földrajzi árujelzőt (PGI) is megkapta.

Népszerű agrárszaklapok