0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kiépült az országos permetezőgép-vizsgálati rendszer

Sajtótájékoztatón mutatta be a permetezőgép-felülvizsgálatot végző mobil mérőállomásokat a rendszer működtetéséért felelős Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK). A szervezet elnöke, Tarcali Gábor elmondta, hogy az Európai Unióban már a 2000-es évek elejétől foglalkoznak a kérdéssel, több tagállamban régóta működik önkéntes alapon a permetezőgépek felülvizsgálata, mára pedig a legtöbb országban kötelező lett.

A gazdáknak, a környezetnek és a fogyasztóknak egyaránt hasznos ez az ellenőrzés, mert meg lehet előzni a rosszul kivitelezett permetezésből adódó anyagi veszteséget, a talaj és a környezet szennyeződését, valamint a szermaradék-problémákat.
A 2009/128/EK irányelv értelmében 2016. december 14-ig meg kell vizsgálni a 3 évesnél idősebb permetezőgépeket. Az erről szóló magyar szabályok már a 2008-as, az élelmiszerlánc-biztonságról szóló törvényben szerepelnek, majd 2010-ben jelent meg a szaktárca rendelete a háromévenként kötelező felülvizsgálatról. A rendszer kiépítésének legnagyobb buktatója a szállítás volt, ezért döntött úgy a feladatot végül tavaly megkapó NMNK, hogy mobil mérőállomásokat helyez üzembe.
Az első állomásuk már két éve működik, eddig több mint ezer mérést végeztek el, mondta Bakonyi István, a Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás (NGEA) vezetője. Az állomásokat megyei, illetve járási szintre lebontva, vállalkozó partnerekkel alakították ki, így legföljebb 50-100 kilométerről érkezik a termelők telephelyére a mobil állomás. A gazdálkodóknak 2016. december 14-ig kell bejelenteni felülvizsgálatra a permetezőgépeiket a www.ngea.hu oldalon, és aki megteszi, szankció nélkül használhatja a berendezést az ellenőrzésig, hiszen önhibáján kívül nem került sor a vizsgálatra. Jelenleg 11 állomás működik és több mint 1900 termelő jelentkezett a felülvizsgálatra.
Az ellenőrzés helyét és időpontját két-három héttel korábban egyeztetik a megrendelőkkel, az eddigi gyakorlat szerint 5-6 gépet vizsgálnak egy helyszínen, és annyi egy mérőállomás napi teljesítménye is. Egy permetezőgépet másfél-két óra alatt tudnak bevizsgálni. Az ellenőrzés díja ültetvénypermetezők esetében 26-36 ezer forint, szántóföldi permetezőgépeknél 30-70 ezer forint.
A vizsgálat során először általános állapotfelmérésre kerül sor, majd a szivattyú teljesítményét mérik, hitelesítik a nyomásmérőt, és vizsgálják a szórófejek szórásegyenletességét.

Jelenleg 11 mobil mérőállomás működik, novemberre mind a 24 munkába áll

Forrás: