Back to top

Megéri kecskét tartani?

Az előző számban, kicsit indulatosan írtam a kecske piaci és valós értéke közötti ellentmondásról. Most itt az idő egy kicsit azt feszegetni, megéri-e kecskét tartani, hogyan és miért – bár ez utóbbi két kérdésre biztos, mindenkinek van saját válasza is.

 
Igen, igen, igen! Nem ok nélkül hívják a kecskét a „szegény ember tehenének”… Én minden portán, ahol gyerekek is laknak, különösen, ha az apróságok száma legalább kettő, javasolnám a kecsketartást (ahogy kellene még 3-4 anyanyúl és 15-20 tojótyúk is). Egy ilyen portán 2-3 jó anyakecske bőven fedezi az éves tej- és sajtszükségletet. Gondoljunk bele (bár a médiából is ez folyik): egészséges tejtermék kerül minden nap az asztalra, gyakorlatilag ingyen. És termeli ezt egy olyan állat, amelyik beéri az árokparton talált fűvel, hullott gyümölccsel, száraz kenyérrel, konyhai maradékkal. Maga a jószág nem túl nagy, egy tízéves forma gyermek el tudja látni, közben tanul, és örömét is leli benne. A két anyakecske után született gidákat pedig el lehet adni, vagy esetleg meg lehet enni… Sajnos egy átlagos magyar család nem tudja megvenni az egészséges kecsketejet, az ételmaradékot meg kidobja a kukába, jó esetben komposztálja, vagy – ha van – a háztájiban hasznosítja. Anya elmegy a boltba és megveszi 180 Ftért (vagy többért) a dobozos, fölözött, olcsó tejet. Egy öttagú család napi szinten „csak úgy” megiszik 2-3 liter tejet, ha teheti, és akkor a sütés-főzés (palacsinta, puding stb.) igényeiről nem is szóltunk. Van, ahol sajt, túró csak két hetente, vagy havonta kerül az asztalra… Tessék kecskét tartani, és a napi tejszükséglet asztalra kerülése soha nem okoz majd gondot, ha pedig már unalmas a tej, akkor lesz belőle túró vagy sajt a család számára… Tehát érdemes, megéri! (...)
 
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2016/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok