0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rendbe teszik végre a konyakmeggyet

Ma szavaz az Országgyűlés a jövedéki adóról szóló törvény módosításáról, a javaslattal többek között a konyakos meggyet is előállító csokoládégyártóknak kedveznének. Tállai András , az adóhivatalt is vezető államtitkár szerint az elsődleges cél, hogy a lé nélküli alkoholos gyümölcsfelhasználás esetén a hatályos szabályozáshoz hasonlóan jövedéki engedély nélkül történhessen a csokoládégyártás.

A módosító javaslatban szereplő indoklás szerint „az alkoholos lében áztatott, lecsepegtetett vagy szikkasztott és csokoládégyártáshoz felhasználandó gyümölcs bár jövedéki terméknek minősül, minimális a vele kapcsolatban elkövethető visszaélés kockázata”. A javaslat szerint ezért nincs szükség adóraktári engedélyre, és „az alkoholos gyümölcsöt előállító adóraktár az adófizetési kötelezettség alól mentesülve értékesítheti a terméket”.

Réczei Géza adószakértő szerint ideje volt már tisztázni ezt a kérdést, ugyanis az alkohollal érintett termékeket adóraktárban kell kezelni, ezért pontosítani kellett, hogy mi legyen a lé nélküli alkoholos gyümölcsökkel. „Ez nem egy klasszikus jövedéki termék, amit palackoznak, és meg lehet inni, hanem másodlagos termék, tehát érdemes ezt kivenni az adóraktári kötelezettség alól” – mondta a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértője, aki szerint ez egyfajta könnyítés az érintett cégeknek.

„A törvénymódosító javaslat értelmében abban az esetben, ha a csokoládé töltéséhez a csokoládégyártó az alkoholba áztatott gyümölcsöt beszerzi, és nem maga végzi ennek az alkoholos gyümölcsnek a gyártását, nem szükséges adóraktári engedéllyel rendelkeznie” – válaszolta a Világgazdaságnak Fülöp Attila, az EY Magyarország adóüzletágának szakértője. A bonbonmeggy-gyártók így adóraktári engedély beszerzése nélkül folytathatják tovább működésüket. A szakértő kiemelte, a likőrrel töltött édességekre ez már nem igaz, mert itt magát az alkoholt szerzik be és használják fel. Fontos változás, hogy a javaslat értelmében az új jövedéki szabályozás érdemi rendelkezéseinek hatálybalépése április 1-jéről július 1-jére módosulna, így a gazdálkodók és a hatóság több haladékot kapna a felkészülésre.
 

Forrás: