0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Március 30-án feloldották a két utolsó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaságok körüli korlátozást, amit az állategészségügyi hatóság magas patogenitású madárinfluenza baromfiban való előfordulása miatt rendelt el. Mostantól a belföldi, és az unióba irányuló szállítások zavartalanul folyhatnak az ország teljes területéről. A vonuló madarak miatti fertőzésveszély okán azonban továbbra is indokolt a fokozott óvatosság az állattartók részéről!

A 2016. november 3. és 2017. február 25. között összesen 234 baromfiállományban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza (H5N8 törzs) jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett. Összesen 2,65 millió baromfit ártalmatlanítottak a kitörések következtében. A legnagyobb baromfiállomány-sűrűségű területen, Bács-Kiskun megyében, megelőző leölésekre is sor került, ami mintegy 600.000 állatot érintett.

A baromfiállományok mellett 200 vadmadárban (16 megye 50 településén), valamint 10 fogságban tartott madárban (5 tartási helyen) mutatta ki madárinfluenza vírusát a NÉBIH.

Az utolsó korlátozás alatti területek feloldásával – a vonatkozó uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján – immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről.

Az állategészségügyi hatóság a harmadik országokat is tájékoztatta a korlátozások feloldásáról annak érdekében, hogy az importtilalmat azok mihamarabb feloldják. Magyarország, a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal Szárazföldi Állatokra vonatkozó Kódexének értelmében, 2017. június 10-én nyerheti vissza mentes státuszát.

Fontos, hogy mivel jelenleg is fennáll a vadmadarak általi fertőződés veszélye, ezért az országos főállatorvos által elrendelt kötelező zártan tartás (1/2017-es határozat) továbbra is érvényes az ország teljes területén. A vadmadarak vizsgálatára elrendelt aktív monitoring vizsgálat is folytatódik.

Az állományok be- és újratelepítéséhez az állattartóknak teljesíteniük kell az országos főállatorvosi 3/2017-es határozatában elrendelt feltételeket. Ezek hiányában az állategészségügyi hatóság a telepek be- és újratelepítését nem engedélyezi.
 

Forrás: Nébih