0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kelendőek a traktorok

Jelentősen javult egy év alatt a traktorértékesítés idehaza. A lízingpiacon belül ez elmúlt tíz évben egyre nagyobb szerepet kaptak a mezőgazdasági gépek.

Kiugróan bővült a traktorok piaca az év elején, az idén januárban 333 traktor talált gazdára, ami 88 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse kimutatásai alapján. Az úgynevezett lassú traktoroknál 115 százalékos, a ,,sima traktoroknál” pedig közel 60 százalékos volt a növekedés. A traktorok mellett még a nehézpótkocsiknál volt hasonlóan kimagasló, közel 100 százalékos növekedés januárban, utóbbi járművekből 263 darab talált gazdára. A traktorok így ,,lekörözték” a januárban 15 százalékos növekedést elérő autópiacot.

A traktor- és nehézpótkocsik piacán a lízingcégek fontos szereplőnek számítanak. A szervezet elemzése szerint a lízingpiacon belül ez elmúlt tíz évben egyre nagyobb szerepet kaptak a mezőgazdasági gépek, amelyek aránya az új kihelyezéseknél 15 százalék körüli. A mezőgép-finanszírozáson belül magas a traktoreladások aránya, a finanszírozott érték több mint 50 százalékát adják.

A lízingszövetség adatai szerint 2007-től 2013-ig évente mintegy 44 milliárd forintra rúgott a mezőgépeknél a finanszírozott összeg, amely az új kihelyezéseket jelenti, 2014 és 2016 között pedig már évente 70 milliárd forint felett volt a finanszírozott összeg. Ezzel párhuzamosan a teljes lízingpiachoz képest is növelték a részesedésüket a mezőgépek. 2011 előtt általában évente egy számjegyű volt a mezőgépek aránya a teljes finanszírozott összegen belül, ezzel szemben 2014 és 2016 között már 14-17 százalékos volt ez az érték – áll a közleményben.

Ide kapcsolódó információ, hogy néhány hete jelent meg a hazai mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi Terv keretében történő fejlesztési lehetőségeiről szóló kormányhatározat. A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) üdvözölte a döntést.

„Az Irinyi Terv átfogó iparfejlesztési koncepció, amely ígéretes iparágakat (pl. védelmi, egészség, jármű ipar), valamint horizontális területeket (pl. digitális technológiák, energia-és anyaghatékonyság) jelöl meg, logikus fejlődési irányokat, kitörési pontokat kijelölve. A „speciális gépgyártás” is ilyen kiemelt fejlesztési terület, amelynek része a mezőgazdasági gépgyártás. Az ágazat fejlesztésével az iparfejlesztés mellett jelentős pozitív hatás érhető el a magyar mezőgazdasági termelésben is. Ugyanakkor a mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi Terv több kiemelt területéhez is kapcsolódik, kedvező fejlődési pályákat elindítva, illetve támogatva. A magyar mezőgazdasági gépipar teljesítménye is ígéretes, hiszen értékben több gépet termel, mint a hazai (alkatrészpiac nélküli) mezőgéppiac, ha kis mértékben is, de nettó exportőr. A mezőgépgyárak vidéken helyezkednek el, zömében középvállalatok. Számos külföldi cég is rendelkezik Magyarországon gyárral, ahol általában hazai fejlesztéseket is végeznek. A hazai tulajdonosok aránya 60% körüli, amely kedvezőbb az ipar egészében mérhető aránynál. A mezőgépgyártás exportaránya magas, 82% körüli, a magyar mezőgazdasági gépek ár-érték aránya kedvező.” – írták közleményükben.

A MEGOSZ szerint a lépés az 1970-es évek nagy mezőgépipari fejlődéséhez hasonló folyamatot indíthat el.

Forrás: MTI/nak.hu