0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tavaly kevesebb támogatást kaptak az állattenyésztők

A kisebb támogatási összegek miatt csökkentek tavaly az agrártámogatási programokra fizetett pénzek, a termelői támogatások viszont nőttek.

Jól jártak a szántóföldi növények termesztői

 

Az agrár- és a vidékfejlesztési intézkedésekre összességében 647,3 milliárd forintot fordítottak 2016-ban Magyarországon. Ez az összeg 145 milliárd forinttal maradt el az előző évitől. A csökkenés a vidékfejlesztési programokra folyósított mintegy 255 milliárd forinttal kisebb támogatási összegnek tulajdonítható – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet friss kimutatásából.

Emellett a piaci és egyéb támogatások keretében kifizetett összeg is mérséklődött, megközelítőleg hárommilliárd forinttal. A csökkenés hátterében itt is az agrárpiaci támogatások, azon belül is a borászati ágazat dotációjának mérséklődése áll, míg az egyéb uniós támogatást kiegészítő források érdemben nem változtak.

Ezzel ellentétben a közvetlen termelői támogatásokra az eddigieknél nagyobb összegben történtek előlegkifizetések az év végén, így a tavaly folyósított 486,7 milliárd forint támogatás több mint 100 milliárd forinttal haladta meg az előző évi közvetlen kifizetések összegét. Emellett a nemzeti támogatások is bővültek, összességében 10,3 milliárd forinttal, ezen a jogcímein együttesen 98,7 milliárd forint dotációban részesültek tavaly a kedvezményezettek.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében folyósított források 81,9 százaléka, vagyis 530,4 milliárd forint európai uniós forrásból származott tavaly, ennek 18,1 százalékát, 116,9 milliárd forintot hazai költségvetésből fizették ki. A közösségi társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében a kifizetések aránya mintegy 60 százalékot tett ki, míg a támogatások további 40 százalékát nemzeti költségvetésből folyósították.

Az állattartó, illetve -tenyésztő gazdák összességében 126,7 milliárd forint támogatásban részesültek 2016-ban, ez az előző évihez képest 32,2 milliárd forinttal volt kevesebb. A 2015. évihez képest a szántóföldi növénytermesztési ágazat 86,6 milliárd forinttal több, 421,2 milliárd forint támogatásban részesült tavaly. Éves összehasonlításban a kertészeti ágazatba mintegy 18 milliárd forinttal kevesebb, 30,4 milliárd forint támogatási összeg folyt be.

Forrás: Világgazdaság