0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szorosabb együttműködésre törekszik a kamara és az MKB

Stratégiai megállapodással fűzte szorosabbra munkakapcsolatát az MKB-csoport és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az erről szóló megállapodást Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a NAK elnöke írta alá szerdán Budapesten. Tegnap a bank tulajdonosi szerkezetének változása is nyilvánosságra került.

A két szervezet közös érdeke, hogy együttműködésük tovább erősítse a magyar agrárszektort, annak versenyképességét, valamint javítsa az ágazat nyereségtermelő képességét és ehhez rendelkezésre álljon a megfelelő pénzügyi szolgáltatási háttér – derült ki a megállapodás aláírásakor.  Az együttműködésben a teljes MKB-csoport – MKB Bank Zrt., MKB Euroleasing és az MKB Consulting is részt vállal.

Balog Ádám a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a bankcsoporton belül bővül az agráriumhoz kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások köre és a finanszírozás. Példaként említette, hogy az MKB Euroleasing tevékenységben a mezőgazdasági géplízing egyre nagyobb szerepet játszik. Tavaly mintegy 13 milliárd forintot folyósítottak, míg az idén a tervek szerint várhatóan mintegy 15 milliárd forintot helyeznek ki erre a területre.

A mezőgazdaság egyre erőteljesebben fejlődő ágazat ezért az MKB csoport termékeivel és szolgáltatásaival olyan megoldásokat kínál, amelyek hozzájárulhatnak az agrárvállalkozások pénzügyi stabilitásához. Így az agrárkamarával való együttműködés fejlesztésében számos új lehetőség rejlik, amelynek alapján még előnyösebb feltételek teremthetőek a mezőgazdaságban vállalkozók számára – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A megállapodás értelmében az agrárkamarai tagsággal rendelkező magyar agrárvállalkozások igénybe vehetik az MKB Csoport kedvezményes, speciálisan a kamarai tagok számára kialakított szolgáltatás csomagjait.

A NAK számára azért is fontos és kedvező a megállapodás, mert az MKB Bank elkötelezett az agrárium és szereplőinek gazdasági sikereinek előmozdításában, a kamarai tagok pénzügyi ismereteinek elmélyítésében, valamint a pénzügyi tudatosságuk fejlesztését célzó európai uniós, kormányzati és kamarai törekvések támogatásában – emelte ki el Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hozzátette: az agrárkamara arra törekszik, hogy a bank szolgáltatásait, termelési és fejlesztési forrásait minél szélesebb körben megismerhesse és elérhesse a NAK tagsága.

 

Változott az MKB tulajdonosi köre

A bank tegnap nyilvánosságra hozta egy közleményben azt is, hogy megváltozott a tulajdonosi szerkezete. A korábban még a Graha Zrt. tulajdonában lévő 30 százalékos részvénypaketettet nemrégiben értékesítették. A változás után a Növekedési Hitel Bankot is tulajdonló Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Kft. 20,19 százalékos, és a Balog Ádám MKB vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. 9,81 százalékos tulajdonosok lettek a 119 milliárd forint saját tőkével rendelkező, az állami szanálás után már nyereséges MKB bankban. (Az MKB 45 százalékos tulajdonosa a METIS Magántőke Alap).

Forrás: MTI-Eco