0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hektáronként 16,7 tonna az új búzahozam rekord

Új-zélandi szántóföldi gazdálkodók kerültek be a Guiness Rekordok Könyvébe, miután a világ legnagyobb búza terméshozamát produkálták, ezzel átvették a címet Angliától.

Az ashburton-i farmerek, Eric és Maxine Watson az ország Déli-szigetén gazdálkodnak, és 16,791 tonna búzát termeltek hektáronként, ezzel megelőzték a korábbi 16,519 tonnás rekordot, amit egy brit farmer tartott két éven keresztül.

Az öntözött búza átlagos hozama Új-Zélandon 12 tonna körül van hektáronként – mondta el nyilatkozatában a pár. A termést majd’ egy évvel ezelőtt vetették el, 2016 április közepén, és idén február közepén aratták le.

Eric szerint nagy megkönnyebbülés, hogy sikerült megdönteniük a rekordot, főleg azok után, hogy az előző években már nagyon közel kerültek hozzá.

Elismerés Új-Zélandnak

Eric Watson, aki már legalább 40 éve gazdálkodik a partközeli birtokán, elmondta, hogy korábban juhtenyésztés és növénytermesztés folyt vegyesen a területen, egészen 24 évvel ezelőttig, amikor is utóbbival komolyabban kezdett foglalkozni.

Véleménye szerint a rekord segítségével újra ráirányulhat a figyelem Új-Zéland szántóföldi növénytermesztésére. „ Ez ugyan nagyon kicsi, de van pár jó gazdálkodó odakint, és jó érzés a rekordot újra Új-Zélandnál tudni” – nyilatkozta.

„Ez egy kivételes termés, de bármikor jobban tudnék teljesíteni, és ez célom is. Volt pár dolog, amit láttam a kombájnban ülve és azt gondoltam: Igen, ezt sokkal jobban is meg tudom megcsinálni.” – tette hozzá a farmer.

 

Fontos tények a világrekord búzatermésről:

  • Téli búza, Oakley fajta
  • 2016 április közepén vetették, 2017 február közepén takarították be
  • Helyszín: Új-Zéland, Canterbury, Wakanui, Paddock 15
  • Termés: 16,791 tonna/ha (6,69 tonna/angol hold vagy 249,63/angol hold)
  • Betakarítva: 11,89 hektárról (29,39 angol hold)
  • A betakarított termés valószínűleg állati takarmány lesz fejős teheneknek.

 

Az eredeti cikket angol nyelven a farminguk.com oldalán olvashatja el.

Forrás: farminguk.com