0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bivalytejből készül a mozzarella Gyomaendrődön

Május első hetétől már Magyarországon is készülnek bivalymozzarella sajtok a szombaton átadott gyomaendrődi sajtüzemben. A valamikor szegények eledelének számított termék mára a világ legkeresettebb prémium sajtjai közé tartozik, amiből nem tudnak annyit gyártani, amennyit el ne lehetne adni a világpiacon.

Májustól már Magyarországon is gyártani fogják az olaszok emblematikus sajtját, a bivalytejből készült mozzarellát.  A Gyomaendrődön szombaton átadott  tejfeldolgozó a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola régi tanüzemének felújításával készült el.

Az 50 millió forintos beruházáshoz a Földművelésügyi Minisztérium 35 millió, az önkormányzat pedig 4,5 millió forinttal járult hozzá. Az 1000-1200 liter tej feldolgozására képes üzem a legkorszerűbb olasz a technológiával és berendezésekkel van felszerelve, ahol egy olasz sajtmester irányításával indul majd a munka.

A tejfeldolgozó átadó ünnepségén Nagy István, az FM parlamenti államtitkára elmondta, hogy az üzem jelentős hatással lehet a térség agráriumára, reményei szerint mind többen fognak majd állattartással és kézműves tejipari termékek előállításával foglalkozni a jövőben. A nemzeti vidékstratégia célja, hogy a vidéket versenyképessé, a „nemzet motorjává” tegye, amihez szemléletváltásra, minőségi alapanyag-termelésre, környezettudatosságra és élelmiszerbiztonságra van szükség – tette hozzá.

 

 

Carlo Tiberi, az Italaliagro Kft egyik ügyvezetője betekintést adott a hosszú, 2011 óta tartó munkába, amióta azon dolgoznak befektetőtársaival, hogy Mezőtúron a bivalytelep, Gyomaendrődön pedig a tejfeldolgozó üzem elkészülhessen. Büszke rá, hogy Magyarországon a bivalymozzarella-gyártással egy új gazdasági szegmenst indítottak el.

Az üzem kapacitásának egyelőre még csak a töredékét köti le a mezőtúri bivalytelepen termelt ötven fejt tehén teje, de saját telepükön is folyamatosan bővítik az állományt, és a jövőben néhány Mezőtúr környéki fiatal gazdát is szeretnének bevonni a bivalytartásba. Velük integrátori szerződést kötne az Italiagro Kft, amelynek keretében a cég garanciát vállal a megtermelt tej átvételére.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu