0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Nanohibridekkel kevesebb műtrágyára van szükség

Délkelet-ázsiai kutatók megpróbáltak valamilyen módot találni arra, hogy lassítsák a karbamid lebomlását, hogy a műtrágya minél tovább megmaradjon a talajban.

A termelők gyakran használnak nitrogénforrásként karbamid műtrágyát. Ennek azonban az a hátránya, hogy a nedves talajban gyorsan lebomlik és ammóniát képez. Az ammónia kimosódva környezeti problémákat okoz és a viziutak eutro­fizációját eredményezi, végül pedig nitrogéndioxidként belép a légkörbe. Délkelet-ázsiai kutatók megpróbáltak valamilyen módot találni arra, hogy lassítsák a karbamid lebomlását, hogy a műtrágya minél tovább megmaradjon a talajban.

Ebből a célból kifejlesztettek egy egyszerű eljárást hidro­xi­apatit (HA) nanopartikulumok karbamidmolekulákkal történő bevonására. A HA, az emberi és állati szövetekben egyaránt megtalálható ásvány, amit környezetbarátnak tartanak. Vízben a HA nanopartikulumok és a karbamid hibridjéből lassan, a normális karbamidhoz képest 12-szer lassabban szabadul fel a nitrogén. Rizsültetvényeken végzett szabadföldi tesztekben kimutatták, hogy a HA-karbamid nanohibrid alkalmazásával fele annyi műtrágyára van szükség.

www.acs.org

Forrás: Magyar Mezőgazdaság