0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Extrém sportbemutató Vásárhelyen

Az idei kiállítás egyik különleges programja a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém sport, melynek nagyon régi hagyománya van, a Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi fakitermelő versenysorozat elnevezése. Ezeken a versenyeken a világ legjobb versenyzői mérik össze tudásukat. Az Egyesült Államokban 1985-óta, Európában pedig már több, mint másfél évtizede rendeznek ilyen megmérettetéseket, amelyeken a magyar versenyzők előkelő helyezéseket érnek el.

A Stihl Timbersports Series bajnokságain hat számban mérhetik össze tudásukat a versenyzők – kivételt képeznek a csapat- és a Champions Trophy versenyek, melyek négy versenyszámból állnak. Ezek nagyfokú technikai tudást, precizitást és erőt igényelnek. A fordulókon a legtöbb pontszámot elért versenyző lesz a győztes, így az indulóknak nem elég csak egy versenyszámban jól teljesíteniük. A versenyhez kiváló erőnlétre, emellett tökéletes, és főleg speciális fejszére és fűrészekre van szükség.

E mérkőzés népszerűségét az is bizonyítja, hogy több mint 20 ország rendez ilyen versenyeket, a kétnapos világbajnokság pedig az év egyik kiemelkedő eseményének számít.

A bemutató résztvevői megismerhették azokat a versenyszámokat, amelyekben a bajnokságokon küzdenek a favágók: ilyen például a széria láncfűrész (stock saw), ahol egy láncfűrész megadott modelljével kell egy ép korongot kell levágni egy 46 cm átmérőjű, vízszintesen rögzített rönkből. Ezt követi a fekvő rönkhasítás (underhand chop), amikor a sportoló egy vízszintesen rögzített tuskón terpeszben állva, a két lába között fejszével először az egyik, majd a másik oldalról szeli ketté a 32 cm átmérőjű tuskót. A harmadik szám a 2 méter hosszú, 10 cm-es fogakkal ellátott kézi vonófűrész (single buck), amellyel egy ép korongot levágni a vízszintesen elhelyezett tuskóból. A fakidöntést szimuláló álló rönkhasításor (standing block), a sportolónak fejszével kell a fémkeretben függőlegesen rögzített, 30 cm átmérőjű tuskót két oldalról megkezdve átvágni.

Az egyik leglátványosabb versenyszám a Springboard, amelynél a versenyzőnek két pallót kell a függőlegesen rögzített fatörzsre helyeznie. A cél a törzs csúcsára rögzített, 27 cm átmérőjű tuskó elvágása. A versenyzőnek először vállmagasságban kb. 10 cm mély hasítékot kell fejszével a törzsbe vágnia. Ebbe helyezi az első palló csúcsát. Ekkor a pallóra mászva kell kialakítani a második mélyedést a fatörzsben. A második, kb. 2 méter magasságban levő pallóról kezdheti meg a versenyző a csúcsra rögzített tuskó elvágását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu