0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fel! vezetők

„Nem az állatok vizsgáznak, hanem a felvezetők”- szögezte le Sebők Tamás az idei Ifjú Holstein-tenyésztők XX. Országos Felvezető Versenyének elején. A nemzetközi show-bíró a- akinek segítségére volt Szabics István küllemi bíráló - hozzátette, bár kicsi ország vagyunk, nagy figyelmet kell fordítani a felvezető utánpótlásra.

A XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik nagy érdeklődésre tartó eseményén kilenc fiatal igyekezett megmutatni, miként lehet egy hónapos felkészülés után együtt mozogni az állatokkal, milyen precízen hajtják végre a feladatokat.  Nem könnyű az ifjonc, mintegy 350 kilós üszők esetében a felvezető akaratát érvényesíteni úgy, hogy abból a környezete semmit ne vegyen észre, a megjelenés, a ringben való mozgás harmonikus legyen. Úgy kell az állatot bemutatni, hogy a felvezetőt szinte ne is lehessen látni, hiszen itt az állaton van a hangsúly, s a bírálón, aki minden részletre kíváncsi. Ne felejtsük el, rajta múlik, milyen minősítést kap a tehén, amit ezek alapján lehet eladni. Meg kell emelni az állat fejét, ami a hátvonal egyenességét hangsúlyozza, de a lábakat is be kell igazítani, s mozgásban fontos a lépések összhangja. Mindezt nehezített körülmények között, hiszen sok a zavaró tényező, a többi állat, a közönség, a szokatlan zajok.

A szakember véleménye szerint évről-évre jobb a színvonal, a párosok egyre összeszokottabbak, nem kell attól tartani, a fiatal nemzedék lemaradna elődeitől. Mind a kilenc versenyző kiváló munkát végzett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu