0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

AKG az Agrárakadémián

A környezeti szempontokat figyelembe vevő gazdálkodás, a szabályozói változások és a versenyképesség volt a fő téma a Magyar Mezőgazdaság által szervezett Agrárakadémián.

Az intenzív mezőgazdaság okozta károk, a területek kizsigerelése és a biodiverzitás csökkenése indokolja, hogy az agrártámogatási rendszernek legyen környezetgazdálkodási eleme – fejtette ki V. Németh Zsolt a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a Herman Ottó Intézet által közösen szervezett Agrárakadémián.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszédében elmondta: a gazdasági szemlélettel adott esetben szembenállhat a környezeti szemlélet, ám az adófizetők pénzéből fenntartott támogatási rendszernek egyéb szempontokat is figyelembe kell vennie.

„Közpénzt adunk a gazdáknak, hogy ne csak nekik legyen jó, hanem az egész vidéknek” – fogalmazott V. Németh Zsolt.

 

 

A rendezvényen felszólalt Gyuricza Csaba is, aki kijelentette: a magyar mezőgazdaság nem kellően versenyképes. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) igazgatója hozzátette: a versenyképességet erősítő számos tényező, így az okszerű vízgazdálkodás, vagy a precíziós gazdálkodás több szempontból is kedvez a környezeti vállalásoknak is.

Mint kifejtette: a modern mezőgazdaság egy forradalmi változáson megy keresztül, amely komplex tudást követel meg. A mezőgazdasági, informatikai, környezetvédelmi tudásnak kell egy kézben összpontosulnia, amelyre jelenleg még nincsenek jó szakemberek elegendő számban Magyarországon. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu