0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lezárt és megnyitott turistautak az Egererdő Zrt. területén

A legtöbb helyen már járhatóak a turista utak, azonban mindenhol sáros és erősen felázott talajra kell számítani. Mátraháza, Kékestető, Istállós-kő környékén még vannak lezárt részek.

A Mátrában a Kéktúra útvonala és a Mátrabérc túra útvonala járható. Fakitermelés miatt korábban lezárt a Mátraházától keletre eső piros utat továbbra is zárva tartják. A Nyugati Mátra túraútjai már járhatóak; a Mátraszentimre Hutahely és Csörgő völgyben viszont újabb fadőlések történtek, ezért ezeken a területrészeken a turistautak nem járhatóak. Fontos figyelembe venni, hogy az utak általában sárosak. Kékestető oldalában vezető sárga + utat változatlanul nem ajánlják.

A Mátravasút vonatai a Gyöngyössolymos-Szalajkaház vonalon és a Gyöngyös-Mátrafüred vonalon menetrend szerint közlekednek.
A Bükkben Szilvásvárad térségében, a Bácsó-völgy: zöld +, Tölgyes-orom: zöld sáv, Istállós-kő, Gloriette-tisztás: zöld háromszög, így az Ősember barlang sem érhető el egyelőre.
Ivánka-lápa: sárga sáv autóval nem járható.
A Millennium-tanösvény már látogatható gyalogosan és a hétvégéken autóval is járható a fennsíkra vezető aszfaltos út, amely engedély és díjfizetés köteles a Szalajka-völgy bejáratánál.

Az Egererdő Zrt. figyelmükbe ajánlja az erdei vasútvonalainkat Szilvásváradról a Szalajka-völgybe, ahol a Fátyol-vízesés ritkán látható vízhozammal páratlan látványt biztosít és Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz közlekedő erdei vasúttal pedig a működő Vöröskő-forráshoz is lehet jutni.

Általános tanácsok:
Erősebb szél esetén az akadálymentesített utak is veszélyesek a megdőlt fák, felázott talaj és a letört, de fennakadt koronarészek miatt. Aki a hétvégén túrázni készül, sáros útviszonyokra kell felkészülnie.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény