0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már vetik a napraforgót és a kukoricát

A műtrágya ára csökkent, a növényvédő szereké vegyesen változott.

Jól haladnak az idei tavaszi szántóföldi munkák. A kedvező időjárásnak köszönhetően tovább fokozódott a műtrágyafélék és talajfertőtlenítő szerek iránt a kereslet. A tavaszi vetésű növények alá a magágyakat már előkészítették a gazdák és elkezdődött a napraforgó, illetve a kukorica vetése is.

Műtrágyából legnagyobb mennyiségben mészammon-salétromból (MAS) fogyott márciusban. A kálium fontos szerepet játszik a nitrogén és a foszfor beépülésében, valamint elősegíti a termésbiztonságot és annak eltarthatóságát. Nem véletlen, hogy a kálium-klorid és az NPK (nitrogén-foszfor-kálium) műtrágyák iránt is megnőtt az igény. Agrárpiaci információk szerint ez év harmadik hónapjában a kálium tartalmú műtrágyák értékesítési ára 3-4 százalékkal nőtt, a többi műtrágyáé 10-15 százalékkal is csökkent az előző hónaphoz képest. Éves szinten pedig a MAS és an NPK ára mintegy 20 százalékkal, a kálium-klorid műtrágyáé viszont csak 8,5 százalékkal csökkent.

A növényvédő szerek közül a tavaszi vetésű kultúrákban (napraforgó, kukorica, cirok, szója) használt gyomirtó szerek iránt volt élénkebb a kereslet. Nagyobb cégeknél egyre jellemzőbb, hogy nem közvetlenül a felhasználás előtt veszik meg a növényvédő szert, hanem más termékkel együtt, így a vásárlásnál árkedvezményt kapnak. Az őszi kalászos gabonáknál is megjelentek a gombás fertőzések első jelei, ugyanis többszörösére nőtt az ilyen típusú szerek forgalma februárhoz képest. A felvásárolt rovarölő szerek adatai alapján egyelőre nincs számottevő rovarkártétel a különböző kultúrákban. Az értékesítési árak a tavalyi év azonos időszakához, illetve az előző hónaphoz képest is vegyesen alakultak: egyes szereké növekedett, másoké pedig csökkent.

A felhasznált növényvédő szerek mennyisége egyébként tavaly nem változott az előző évhez képest, a forgalom maradt 27,5 ezer tonnás, értékben pedig mintegy 2 százalékos növekedés volt tapasztalható. A gombaölő szerek iránti kereslet 5, a rovarölő szereké pedig 12 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A gyomirtó és az egyéb szerek eladott mennyisége azonban 5,3, illetve 7 százalékkal növekedett a 2015. évi forgalomhoz képest.

A 2015. és 2016. évek téli időjárása jóval enyhébb és csapadékosabb volt, mint a legutóbbi, amely az elmúlt 10 év leghidegebb telének tudható be. Az előző két év enyhe telének a következménye, hogy a növényvédő szerek közül tavaly a rovarölő kategóriában egyértelműen a talajlakó kártevők elleni szerek fogytak a legnagyobb mértékben. Könnyebben átteleltek ugyanis a megszokottnál melegebb időjárás miatt a kártevők és kórokozók, azaz nem pusztultak el olyan mértékben, mint az elvárható lett volna. Az idei fagyos tél kedvezett a termelőknek abból a szempontból, hogy lényegesen kevesebb egyed élte túl a növénytermesztés szempontjából kártékony rovarok, kisemlősök és kórokozók közül. Előreláthatóan tehát a következő szezonban az ilyen jellegű szerekből kevesebbre lesz majd szükség.

A múlt év nyara az átlagnak megfelelően meleg volt, viszonylag sok csapadékkal. A gyomirtó szerek közül a parlagfű elleni készítményeket használták fel a legnagyobb mennyiségben a gazdák, illetve a tavaszi vetésű növények esetében kellett jobban odafigyelniük a gyomirtásra. A kemikáliák múlt évi nettó árbevétele 106 milliárd forint volt, 2 százalékkal haladta meg a 2015. évit. Éves szinten a gyomirtó szerek átlagára 7,5 százalékkal csökkent, a többi szerkategóriában 2-13 százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

Forrás: Figyelő