Back to top

Alábbhagyott a húsvét előtti lendület

A KSH adatai szerint az étkezési tojás termelői átlagára 2017. január-március hónapokban 19 Ft volt, 7,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A háztól közvetlenül eladott, illetve a szabadpiacon értékesített étkezési tojást 39 forintért adták-vették ebben az időszakban.

A PÁIR adatai szerint hazánkban a tojás csomagolóhelyi adásvétele a 14. héten tetőzött, amikor is meghaladta a 10,5 millió darabot. A 15. héten 6,9 millió darabra csökkent, majd a 16. héten 7,2 millióra nőtt a forgalom. A rendelkezésre álló utolsó, 17. héten 6,1 millió darabbal zárt a kereskedés.

Ekkor az értékesített étkezési tojásból az 53-63 grammos M méretűek 69,1 százalékkal, a 63 gramm feletti L méretűek pedig 30,9 százalékkal, vagyis viszonylag nagy aránnyal részesedtek.

A KSH adatai szerint az étkezési tojás termelői átlagára 2017. január-március hónapokban 19 Ft volt, 7,2 százalékkal több mint egy évvel korábban. Márciusban, a februári árakkal összehasonlítva meglepően, darabonként 2 Ft-tal erősödtek az árak, ami a múlt év azonos hónapjához viszonyítva ugyancsak 2 Ft árelőnnyel járt.

A háztól közvetlenül, illetve a szabadpiacon értékesített étkezési tojást 39 Ft-ért adták-vették, 1 Ft-tal olcsóbban, mint egy hónapja, de 1 Ft-tal drágábban, mint tavaly.

img_1906.jpg

Piaci értékesítéssel duplázni lehet a bevételt
Fotó: K.K.

Az AKI legutóbbi közlése szerint az EU-28-ak átlagában a 18. héten az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi értékesítési ára kilogrammonként 385 Ft volt. Ez átlagosan 58 grammos tojást feltételezve kb. 22,40 Ft átlagárnak felelt meg. A magyarországi vételár ugyanekkor 438 Ft/kg, vagyis egy tojásra vetítve 25,50 Ft volt, ami az uniós tagállamok mezőnyében a 9. helyre volt elegendő.

A kiszerelt tojás ezen a héten az uniós tagállamok közül legdrágább Svédországban (38,20 Ft/db) volt, majd Cipruson (32 Ft/db), továbbá Ausztriában (30 Ft/db). A legolcsóbban Romániában (17,40 Ft/db), Spanyolországban (18,10 Ft/db), valamint Bulgáriában (19,30 Ft/db) vásárolhattak étkezési tojást a kereskedők. Egy hét alatt a közösségi ár 3,2 százalékkal csökkent, a hazai viszont 1,5 százalékkal emelkedett. Az egységes piaci ár az egy évvel korábbihoz képest 18,7 százalékkal, a belföldi pedig 23,7 százalékkal drágult.

A tagországok közti árdifferencia 2,2-szeres volt, amely az előzőekhez képest nőtt.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drága lesz az ünnepi sütemény

Karácsonyig a tojás darabonként 10 forinttal is drágulhat. Fórián Zoltán az Erste Bank agrárszakértője szerint főleg a szűk kínálat hajtja fel az árakat.

Még mindig fipronil: ezúttal Szlovéniában

A szlovén állategészségügyi hivatal minden bejegyzett tojástermelőnél ellenőrzést tart a következő egy hónapban, miután kiderült, hogy két termelő is tiltott, fipronil tartalmú rovarirtó szert használt - közölte a szlovén POP TV szerdán.

Vak tyúk is tojik tojást - sőt, még többet is!

Kutatók többször tapasztalták, hogy látó társaikhoz képest a vak csirkéknek nemcsak a reprodukciós aktivitásuk kezdődik előbb, de ciklusonként több tojást is termelnek. A kanadai Guelph Egyetem egyik munkatársa azt vizsgálja, hogy mi befolyásolja a vak madarakban ezt a jelenséget.

Év végére megdrágul a tojás is

A vaj, a csirkemell és a tejföl idei áremelkedése után a következő dráguló alapélelmiszer a tojás lehet. Novemberben összejöhet az 50, karácsonyra pedig 60 forintos darabonként ár is a fipronilbotrány hatására kialakult hiány hatására - egész Európa szerte keresik a megfizethető árú terméket, jórészt hiába.

Tojásszövetség: növelni kell a belföldi tojásfogyasztást és az önellátottságot

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - ezt a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnöke mondta a tojás világnapja alkalmából Budaörsön.

Fenntartható tojásrekord holland módra

A helyben, etikusan, fenntartható módon előállított élelmiszerek piaca valósággal szárnyal manapság. Ugyan ezek a hívószavak remek marketinget teremtenek, de az élelmiszer-termelőknek nehéz megállapítaniuk, hogy az általuk előállított étel valójában milyen hatással van a környezetre, amíg a gazdaságukból a fogyasztók asztalára kerül.

Egyre dagad a tojásbotrány Németországban

Tojáslikőrtől száraztésztáig számos élelmiszerben mutattak ki fipronilt Németországban a növényvédőszer-hatóanyaggal szennyezett tojások ügyében végzett elemzések - írta kedden a Süddeutsche Zeitung című lap, amely szerint a hatóságok megpróbálták eltitkolni az eredményeket.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.

15 cég már biztosan fipronilmentes

Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci vállalkozások számára, akik nyilatkoztak arról, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak. A hivatal eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki jegyzőkönyvet - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteken.

A statisztika szerint érződik az áfacsökkentés hatása

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a vásárlók kosarába még ma is olcsóbban kerülhet a sertés- és csirkehús, illetve a tej és a tojás, mint az áfacsökkkentés előtt. A kereskedők tapasztalatai szerint az alacsonyabb árak hatására a korábbiaknál több fogyott a termékekből.