Back to top

Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj és Ökoszigetek az OMÉK-on

Számos újdonsággal, így például a biotermelők és biotermékek reflektorfénybe állításával készül idén a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK. A különálló biosziget mellett a fenntarthatóság és a környezettudatosság kérdését állítja középpontba az OMÉK alkalmából kiírt, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet díjazó pályázat is.

Mindeközben a magyar élelmiszergazdaság legváltozatosabb területeiről jelentkeznek egymás után a kiállításra a családi gazdálkodók, a kézműves élelmiszerfeldolgozók és a nagyobb cégek.

A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, a biotermelők és a szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron. A Hungexpo G pavilonjában 2017. szeptember 20–24. között több száz négyzetméteres bioszigettel és biopiaccal várják a látogatókat. Itt a biogazdálkodás szabályozásában érintett hatóságok, tanúsító szervezetek és intézetek is bemutatkoznak. A biopiacon kóstolás után meg is lehet vásárolni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó különleges élelmiszertermékeket.

Ez a pavilon azonban más újdonságokat is tartogat: a biotermelők mellett kistermelők, őstermelők és családi gazdálkodók árulják majd portékáikat, mégpedig kistájak szerint csoportosítva. A látogatók ennek köszönhetően tematikus rendben ismerkedhetnek meg például az Őrség vagy a Nyírség jellemző ízeivel, hagyományos ételeivel, hogy eldönthessék, melyik tájegység ízvilága áll a szívükhöz legközelebb. De ugyanebben a pavilonban kap majd helyet a védjegyes termékek közösségi standja is, ahol a földrajzi eredetvédelem hatálya alá tartozó élelmiszereket és italokat előállító vállalkozások jelennek meg. A kiállítók toborzása javában zajlik, a G pavilon 2900 négyzetméteres területének több mint egyharmada már gazdára lelt.

A szakkiállításhoz kapcsolódóan a környezettudatosságot és a takarékos, a felelős gazdálkodást elősegítő innovációt is díjazzák. Az élelmiszerhulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokkal, praktikákkal is pályázhatnak ugyanis az OMÉK kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal által meghirdetett „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj”-ra való nevezés határideje május 31-e.

Napjainkra az élelmiszerpazarlás súlyos globális problémává vált. Az élelmiszerhulladék okozta környezetterhelés mellett az emiatt keletkező gazdasági károk is jelentősek. Nem meglepő, hogy a pazarlás visszaszorítása az Európai Unió egyik kiemelt célja. Ennek eléréséhez azonban az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjének közreműködése szükséges.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2017/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miből lesz a gyapjúkabát?

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás utolsó napján tekinthették meg az érdeklődök a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének juh nyírási bemutatóját. Szakértő segítséggel követhették nyomon a hagyományos kézi-, és a gépi nyírást.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.

Nem a kevesek privilégiuma az innováció

Megtartották az idei Ecotrophelia élelmiszer innovációs verseny díjátadó ünnepségét, az OMÉK G pavilonjában. Formabontó ötletekben most sem volt hiány, a főnyereményt egy fogszuvasodást gátló rágógumi hódította el.

Kényelmes a gazdának, dolgozik, és nem hibázik

Nem kér fizetést, nincs járulék és bármennyit dolgozhat. Magyarországon is megjelentek a fejőrobotok. A nálunk még kevesek által használt technológiáról több leírást is találtam, s bár az ismertetők mindig vonzóak, egy 120-130 ezer eurós beruházás előtt nem árt az alapos tájékozódás. Megtérül-e ez a beruházás? Mit tud a gép és mit nem tud az ember – kérdeztünk dr. Húth Balázst.

Komoly összefogás segíti a vidéket

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Vidékhálózat (MNVH) elnöke, Sáringer-Kenyeres Tamás, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs.

Az év magyar íja

Szombaton tartották az Év magyar íja versenyt az OMÉK-on, amelyen íjkészítők mérettették meg magukat. A zsűri nemcsak a hatékonyságuk, hanem a kialakításuk alapján is rangsorolta a fegyvereket. A vetélkedést a Magyar Íj Alapítvány bonyolította le. Bencsik Péter, az alapítvány társképviselője ismertette köszöntőjében a verseny menetét.

72-en a legszebbek

Az OMÉK zárónapján osztották ki a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program országos díjait. A 72 egyéni díj mellett települési, megyei és koordinátori díjakat is kiosztottak.

Már több, mint 50 ezren voltak a 78. OMÉK-on

Pénteken érkezett az OMÉK-ra az a család, aki 50 ezredikként lépett be a kiállításra, ebből az alkalomból pedig ajándékcsomagot vehettek át.

78. OMÉK Termékdíjasok

A Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében pályázatot hirdetett különböző kategóriákban a kiállítók között. A szaktárca kategóriánként egy-egy díjat adományozott. A nyertes pályázók az OMÉK megnyitó ünnepsége után vehették át elismeréseiket.

Az élelmiszer viszi a magyar gazda hírét

Változatos élelmiszertermékek érdemelték ki idén Kiváló Magyar Élelmiszer elismerést, a díjazottak között húskészítmény, pálinka és szárított gombakészítmény is volt.