Back to top

Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj és Ökoszigetek az OMÉK-on

Számos újdonsággal, így például a biotermelők és biotermékek reflektorfénybe állításával készül idén a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK. A különálló biosziget mellett a fenntarthatóság és a környezettudatosság kérdését állítja középpontba az OMÉK alkalmából kiírt, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet díjazó pályázat is.

Mindeközben a magyar élelmiszergazdaság legváltozatosabb területeiről jelentkeznek egymás után a kiállításra a családi gazdálkodók, a kézműves élelmiszerfeldolgozók és a nagyobb cégek.

A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, a biotermelők és a szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron. A Hungexpo G pavilonjában 2017. szeptember 20–24. között több száz négyzetméteres bioszigettel és biopiaccal várják a látogatókat. Itt a biogazdálkodás szabályozásában érintett hatóságok, tanúsító szervezetek és intézetek is bemutatkoznak. A biopiacon kóstolás után meg is lehet vásárolni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó különleges élelmiszertermékeket.

Ez a pavilon azonban más újdonságokat is tartogat: a biotermelők mellett kistermelők, őstermelők és családi gazdálkodók árulják majd portékáikat, mégpedig kistájak szerint csoportosítva. A látogatók ennek köszönhetően tematikus rendben ismerkedhetnek meg például az Őrség vagy a Nyírség jellemző ízeivel, hagyományos ételeivel, hogy eldönthessék, melyik tájegység ízvilága áll a szívükhöz legközelebb. De ugyanebben a pavilonban kap majd helyet a védjegyes termékek közösségi standja is, ahol a földrajzi eredetvédelem hatálya alá tartozó élelmiszereket és italokat előállító vállalkozások jelennek meg. A kiállítók toborzása javában zajlik, a G pavilon 2900 négyzetméteres területének több mint egyharmada már gazdára lelt.

A szakkiállításhoz kapcsolódóan a környezettudatosságot és a takarékos, a felelős gazdálkodást elősegítő innovációt is díjazzák. Az élelmiszerhulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokkal, praktikákkal is pályázhatnak ugyanis az OMÉK kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal által meghirdetett „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj”-ra való nevezés határideje május 31-e.

Napjainkra az élelmiszerpazarlás súlyos globális problémává vált. Az élelmiszerhulladék okozta környezetterhelés mellett az emiatt keletkező gazdasági károk is jelentősek. Nem meglepő, hogy a pazarlás visszaszorítása az Európai Unió egyik kiemelt célja. Ennek eléréséhez azonban az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjének közreműködése szükséges.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2017/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Átalakuló almapiac Kelet-Európában

Az orosz piachoz való hozzáférés befolyásolta a kelet-európai országok almaágazatának fejlődését. A térségben nagy felületen korszerű ültetvények jöttek létre, ahol jó minőségű asztali alma terem. Újfehértón, a FruitVeB és az ÉKASZ szakmaközi szervezetek által rendezett tanácskozáson Pzremyslaw Badowski, az AgroFresh kelet-európai igazgatója mutatta be a régió helyzetét.

Láthatók a mezőgazdaságban a konjunktúra változások

A CLAAS, a nemzetközileg is vezető mezőgazdaságigép-gyártó, a 2017-es üzleti évben 3,76 milliárd eurós forgalmával enyhén növelni tudta a megelőző évi forgalmát (ez az érték tavaly 3,63 milliárd euró volt). Az adózás előtti forgalma, mely 184 millió euró lett, közel megduplázódott.

Közösségi kistermelők

Korábban már írtunk arról, hogy a karácsony eljövetelével az élelmiszeripari vállalatok hogyan fokozzák a Facebook kommunikációjukat, most egy olyan szegmensbe „látogattunk el”, ahol még a weboldalak az uralkodók. Szerzőnk annak járt utána, hogy a jövőben hogyan érdemes a vállalkozóknak megjelenniük az internetes térben.

Mutassanak erőt a szabolcsi almatermesztők

Az összes hazai gyümölcstermő terület egyharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ott található a legtöbb almáskert is az országban. A gyümölcstermesztés problémái hatványozottan nyilvánulnak meg a megyében, ahol nagyjából megfeleződött az ültetvényfelület. Kiutat keresve a nehéz helyzetből, a szabolcsi alma még élő nimbuszát szeretnék visszaszerezni a földrajzi eredetvédelem segítségével.

Mind gyorsabban pörög a lendkerék

Jövőre mintegy 2,3 milliárd forintnyi beruházást tervez az ország legnagyobb integrátora, a 45 éves jubileumra készülő KITE Zrt. A cég továbbra is befolyásolja, hogy néhány éven belül mi lesz jellemző a magyar mezőgazdaságban. Ezért kerestük meg az év vége előtt Szabó Leventét, a KITE Zrt. vezérigazgatóját, hogy a már jól kirajzolódó tendenciák alapján összefoglaló értékelést kérjünk 2017-ről.

Beütött a karácsony az élelmiszeriparban

Az ünnepek közeledtével a hazai élelmiszervállalatok kampányüzemmódba kapcsoltak annak érdekében, hogy minél több termékük kerüljön a fa alá. A teljesség igénye nélkül utánanéztünk, hogy egyes magyar cégek miképpen próbálnak érvényesülni a legnagyobb közösségi média felületen.

Szőke Mátyás a 2017. Év Bortermelője

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet.

Szántsanak jól!

A talajműveléssel is alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás hatásaihoz - derült ki Birkás Márta kecskeméti előadásából a FruitVeB évzáró szakmai rendezvényén. A Szent István Egyetem professzora a víz és a humusz megőrzését segítő módszerek alkalmazását szorgalmazta, mondván mindig olyan beavatkozást végezzünk, ami nem rontja a talajszerkezetet.

Fábiánsebestyéni paradicsomrekord

Nagy Zoltánnak sikerült, ami eddig még senkinek hazánkban: egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot szedtek, és ezzel saját tavalyi csúcsát is megdöntötte a fábiánsebestyéni kertész, több, mint 9 kilogrammal.