0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A városi zöldfelületek értéke

A zöldfelület-gazdálkodás helyzetét, gondjait, feladatait, együttműködési lehetőségeit vitatta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „zöld szakma” képviselőivel. A Főkert Nonprofit Zrt. margitszigeti telephelyén rendezett szakmai napon szó esett a zöldfelületi jogosultságokról, szabványokról, a főkertészek szerepéről, illetve a zöld vagyon értékének kiszámításáról és védelméről.

A kertészeti ágazaton belül több olyan munkacsoport jött létre, amik a szakterületek legfőbb gondjait gyűjtik össze, és azok megoldási lehetőségeit veszik sorra, az egyik ilyen közülük a városi zöldfelületek létrehozásán, fenntartásán dolgozó szakma, hallottuk Mártonffy Bélától, a NAK Országos Kertészeti Osztályának országos osztályvezetőjétől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül a munkacsoportok működését komoly önkormányzatiság mellett szeretnék megerősíteni. Az idén elkészül a dísznövény ágazat elemzése, ami várhatóan jó támpontot ad majd a további lépések kijelöléséhez.

Sajnos nincs felmérve hazánkban a zöld vagyon, nem ismerjük a zöldfelületeink értékét. Több szempontból is fontos lenne a megléte: így tudhatnánk, hogy milyen adatokat továbbíthatunk a döntéshozók felé, illetve a társszakmák is látnák, hogy mekkora vagyon felett ítélkeznek nap mint nap hallottuk Hegedűs Gábortól, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. Pádár Tibor, Balatonfüred főkertésze szorgalmazta, hogy készüljön rendszeresen frissített online nyilvántartás a zöldfelületekről. Ugyancsak áthidalandó gond, hogy amíg minden településen van kötelezően betöltendő főépítészi pozíció, főkertészi sehol sincs.

A fórumon mindenki egyetértett abban, hogy szabványok bevezetésére van szükség. A faiskolai, a faültetési, a favédelmi, a füvesítési, és a zöldfelület-fenntartási szabványrendszer kidolgozását tűzték napirendre az egybegyűlt szakemberek. Javaslat született a felelős műszaki vezető és a felelős műszaki ellenőr pozíciók létrehozásáról.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu