0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jobban megéri a saját feldolgozás

Az USA legnagyobb meggytermesztő államában, Michiganben megszokott látvány a rázógép, és a nagy termelők saját feldolgozót működtetnek. A magyarországinál jóval sokrétűbb a rázott meggy feldolgozása: pitének, gyümölcslének valamint aszalt gyümölcsöt és héjasokat tartalmazó keverékeknek szánják az alapanyagot.

Michiganből származik az amerikai meggy 63 százaléka, azaz 2015-ben 71,7 ezer tonna. Utána Utah (18,7 ezer t), Washington (11,3 ezer t), New York (4800 t), Wisconsin (4300 t), Pennsylvania (3400) és Oregon (680 t) állam következik. Ez a hét állam már 1997-ben közös marketing szabályozást alkotott, hogy szabályozzák és stabilizálják a piacot. Washington elsősorban cseresznyetermesztő állam, az USA termésének kétharmadát adja, 2015-ben 222,6 ezer tonnát. Cseresznyében a második helyen Kalifornia áll 60 ezer tonnával, majd Oregon (38,7 ezer t), Michigan (13,4 ezer t), Idaho (1800 t) következik. Az összes cseresznyetermés 338,4 ezer tonna volt 2015-ben, míg meggyből 114,5 ezer tonna termett.

Messze a legnépszerűbb fajta a Montmorency, amit 30 éve még szinte kizárólag pitéhez használtak, ma ez a feldolgozási irány 40 százalékra esett, és gyümölcslevet, tejipari alapanyagot illetve szárítmányt készítenek belőle. Az amerikai médiában sok hír jelenik meg a meggynek az emberi egészségre gyakorolt hasznos hatásairól, így előszeretettel fogyasztják snack-keverékekben is. Az utóbbi évtizedben pedig föllendült a sűrítménygyártás.

A két közeli rokon gyümölcsfaj termesztésében a szüret tér el leginkább: a cseresznyét kézzel szedik friss piacra, a meggyet pedig géppel rázzák le. A Washingtoni Egyetem és gyümölcskereskedők kísérleteznek olyan új rázógépekkel, amelyek a szőlőkombájnhoz hasonlóan a sorok fölött haladnak. A szüret hatékonysága azért is fontos, mert a meggy sokkal olcsóbban értékesíthető, mint a cseresznye, és kevésbé nyereséges a termesztése. A nagy amerikai termesztők igyekeznek saját feldolgozót működtetni, hogy drágábban és biztonságosabban tudják értékesíteni a termést.

A meggy kilogrammjáért ugyanis 65-75 centet (175-200 forint) fizetnek, ráadásul mindenütt kevés a kézimunkaerő, így a termesztés hatékonyságát is emelni kell. Sokan térnek át az intenzív művelési rendszerekre, ahol a metszést és a szüretet is könnyen gépesíthetik.

Figyelmet érdemel az a növényvédelmi gyakorlat, amivel a cseresznyelégy ellen védekeznek. Szüret után is permeteznek, hogy a fán maradt gyümölcsből már ne fejlődjenek ki a kártevők, így a következő évben kisebb a fertőzési nyomás. Rendszeresen permeteznek a blumeriellás levélfoltosság ellen is, hogy megelőzzék a korai lombhullást, amit a betegség okozhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower