0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Támogatási döntések tömege várható nyáron

A nyár folyamán minden vidékfejlesztési pályázatról döntés születik, és egyes jogcímeket újból megnyitnak majd, hallottuk Kis Miklós Zsolttól, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárától Pápán, az agárexpó keretében, a Nyugat-Magyarországi Agrárfórumon. Közel 400 milliárd forint értékben még több pályázati jogcím nyitva áll még

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában emlékeztetett arra, hogy soha ennyi támogatást nem kaptak a magyar agrárvállalkozások, mint a 2014-20-as ciklusban. Míg a 2007 októberében elfogadott, a 2007-2013-as költségvetési időszakra szóló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program első másfél évében 31 pályázati felhívás jelent meg 800 milliárd forint értékben, addig a 2013-2020-as időszakra vonatkozó, kicsit megkésve, 2015 augusztusában meghirdetett jelenlegi Vidékfejlesztési Programban (VP) időarányosan 68 pályázatot hirdettek meg 1300 milliárd forint értékben.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szakigazgatási rendszer átalakítása ellenére a kifizetések is jó ütemben haladnak, elmaradások csak az új elemeket is tartalmazó jogcímek esetében vannak. Ilyen a zöldítés, amely más országokban, így például Franciaországban még súlyosabb fennakadásokat okoz. 2017 márciusától már a VP minden pályázata elérhető a gazdálkodók számára – mondta az államtitkár a a Portfolio által szervezett Nyugat-Magyarországi Agrárfórumon.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a VP pályázatainak 60 százaléka – közvetlenül és közvetve – beruházások megvalósítását segíti elő.

Bejelentette azt is, hogy a nyári hónapokban tömegével hoznak majd döntéseket élelmiszeripari, kertészeti és állattenyésztési pályázatokról, nagyjából a beadás sorrendjében. Jelenleg közel 4000 pályázat tartalmi értékelése zajlik.

Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy közel 400 milliárd forint értékben még több pályázati jogcím nyitva áll.

Jelentős forrás áll még rendelkezésre az öntözésfejlesztésre, ugyanis az 50 milliárd forintos keretre csupán mintegy 14 milliárd forintnyi támogatási kérelem érkezett.

Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója az élelmiszertermelő középüzemek számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 100 milliárd forintos keretösszeggel kiírt Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel eddigi eredményiről szólt. Az elvileg 2019. február 15-ig nyitva álló pályázat második elbírálási fordulójáig, május 16-ig összesen 55 kérelem érkezett be mintegy 42,5 milliárd forint értékben. Így közel négy hónap alatt a keretösszegnek csaknem a felére érkezett be támogatási igény.

Eddig a legtöbb támogatási idény – visszatérítendő és vissza nem térítendő részre összesen – az egyéb gyümölcs- és zöldségfeldolgozással,- tartósítással foglalkozó üzemektől érkezett, több mint 8,8 milliárd forintra. Több mint 7,3 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak meg a húsfeldolgozó üzemek, és mintegy 3 milliárdnyit a baromfifeldolgozók, de jelentős összegre, több mint 5,7 milliárd forint támogatásra tartanak igényt a GINOP-ból a szőlőbor-feldolgozó vállalkozások is.

A rendezvény második felében kerekasztal-beszélgetésekre került sor, amelyek során a húsipar jövőjéről, fejlesztési lehetőségeiről, az alternatív fehérjeforrások szerepéről a versenyképes állattenyésztésben és a 2020 utáni Közös Agrárpolitikának az állattenyésztésre és a feldolgozóiparra gyakorolt várható hatásairól fogalmaztak meg és vitattak meg felvetéseket az ágazatok szereplői, szakpolitikusok, kutatók, közgazdászok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu