0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Csaknem a felére csökkent a hazai méhállomány

Idős méhészek sem emlékeznek olyan csekély terméskilátásra, mint az idei: vagy az időjárással vagy a méhállománnyal akad gond. A hazai méhcsaládok száma az őszi 1,2 millióról mára 700 ezerre csökkent. A tavaszi időjárás sem volt kegyes a méhekkel.

A Nyírség, Baranya és Somogy megye egyes részein a jégverés, illetve a fagykárok miatt nem tudnak akácmézet pergetni a méhészek az idén – mondta a Magyar Hírlapnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Hozzáfűzte: már ötödik éve tart a kedvezőtlen terméstrend, és vagy az időjárással, vagy a méhállománnyal akad gond, idős méhészek sem emlékeznek ilyen rossz szériára.

A síkvidéki, déli részeken, például az Alföldön hamarosan véget ér az akácvirágzás. A középhegységekben, így Nógrád, Heves, Zala, Vas megye bizonyos részein, a Zemplénben az akác fővirágzása elfagyott, a másodlagos virágzás Bross szerint „olyan, mint a kutya vacsorája”, bizonytalan, két hét múlva derül ki, milyen lesz a termés. Vannak olyan méhészek, akik kénytelenek vándorolni az akácosban, hiába töltenek el napokat egy helyen, nem találnak a méhek nektárt.

Az OMME elnöke hangsúlyozta:

míg az ősszel még egymillió-kétszázezer méhcsalád élt Magyarországon, addig a téli hideg időjárás, illetve a betegségek miatt számuk jelenleg mintegy hétszázezerre tehető.

Egymillió-kétszázezer méhcsalád révén akár húszezer tonna akácméz is előállítható lenne, ám a hétszázezer család begyűjtése alapján mintegy tízezer tonna akácmézet pergethetnek a méhészek az országban az idén.

Bross Péter megjegyezte: ott, ahol fagy-, jégkár nem keletkezett, és erősek a méhcsaládok, közepes termés várható. Magyarországon az elmúlt esztendőkben öt- és tizenötezer tonna között volt évente az akácméztermés. Az országban dolgozó csaknem húszezer méhész június elejére pergeti ki az akácmézet, ami a mézössztermés mintegy felét teszi ki.

A hazai mézellátás nincs veszélyben, a fejenkénti hetvendekás mézfogyasztás miatt évente csaknem négyezer tonna akácmézet eszünk meg itthon. A magyar mézexport kilencven százaléka az Európai Unióba irányul, elsősorban Olaszországba, Franciaországba és Németországba.

Bár még áprilisban sem volt kegyes az időjárás a repcéhez, de gyenge közepes méztermés azért lett belőle az idén, mintegy kétezer tonna, ami az átlagos évekhez képest kevesebb mennyiség.

Július közepéig virágzik a hárs, a selyemkóró és a napraforgó, még nem lehet tudni, ezekből mennyi méz készülhet az idén. Az OMME éves mézminőségi mintavétele a napokban kezdődött meg az áruházláncokban – jelezte az elnök. Eredmény augusztusra várható. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalata szerint az üzletekben jellemzően magyar méz kapható, amely jó minőségű.

Bross szerint az elmúlt hónapokban tapasztalható világpiaci trend alapján – az ukrán, az argentin, a kínai méz is jelentősen drágult – itthon is emelkedhet a méz felvásárlási ára mintegy húsz-harminc százalékkal, ám az üzletekben nem várható árváltozás.

Forrás: Magyar Hírlap