0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Jó idényt zártak a korai káposztát termesztők

Május második felében befejeződött a hajtatott káposztafélék idénye, helyüket a szabadföldi állományok termései veszik át a piacokon. Az idén a korai káposztát termesztőknek nincs okuk a panaszra, a tavalyinál 40-50 százalékkal drágábban értékesíthettek, és a kezdeti jó árak több hétig megmaradtak, ráadásul növényvédelmi gondokkal sem kellett küszködniük.

A magas ár több tényező következménye, összegezte lapunknak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke: időjárási és piaci okokra egyaránt visszavezethető.

Az előző évi viszonylag rossz idényt követően hazánkban eleve 10-15 százalékkal csökkent a korai káposzta területe.

Tavaly ugyanis nagy mennyiségű macedón síkfóliás káposztát szállítottak vámmentesen Skandináviába abban az április közepi időszakban, amikor a hazai fűtetlen fóliás termést is már nagy mennyiségben szedték. Ez 200-230 forintra letörte az árakat, ezért a magyar termelőknél alig maradt nyereség.

A fűtetlen fóliákban ugyanis jellemző 200 forintos kilogrammonkénti önköltséggel dolgoznak a kertészek, amíg a macedón termelőknél a melegebb éghajlatból adódóan az nem több 120 forintnál.

A hazai káposztatermelők egy része ezért átalakította a fóliasátrakat nagyobb légterűre, és azokban inkább jövedelmezőbb kápia, vagy tölteni való paprikát hajtat az idén, avagy abbahagyta a termesztést.

Az idei tartósan magas káposztaárak másik oka, hogy a hideg tavasz miatt Nyugat-Európában április végéig, május elejéig hiány volt salátafélékből. Emellett idén a macedónok is csak kevesebb korai káposztát tudtak szállítani, mert a január végén ültetett síkfóliás állományokban a hideg miatt sok növény felmagzott, és a minőség is elmaradt a korábbitól. Ráadásul a húsvét idén április közepére esett, márpedig az árak az ünnep előtt sosem esnek.

 Mindennek köszönhető, hogy a 12. héttől egészen a 17-18. hétig megmaradtak a tavalyinál lényegesen magasabb árak.

Két-három hét múlva pedig az export befejeződött, onnantól a skandinávok és a németek is saját termelésből fedezik a belső fogyasztást, és ezzel az ár is jócskán csökken.

A hajtatott fejes káposzta idei termőterületét 230-250 hektárra teszi a FruitVeB. Ennek jövedelmezőségi okok miatt legföljebb a 5-10 százaléka fűtött fóliás, mintegy harmadát fátyolfóliával takarják, a maradék pedig fűtetlen sátrakból való, hideghajtatott. Ezekben azonban gyakran belső fóliaalagutakat is kialakítanak, így a február 10-20. közötti ültetésből jó eséllyel elkezdhetik a szedést március legvégén, április első hetében. Az összes termés mintegy 12 ezer tonna az idén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu