0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben

A léghőmérsékletet, a páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is figyeli a Bécsben kifejlesztett okoságyás, olvastuk Bécs Város Külképviseleti Irodájának hírlevelében. Az elfoglalt hobbikertészeket megcélzó újítás értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.

Az újítás modern öntözésvezérléssel, néhány okostelefonos, valamint a fogyasztói elektronika területéről ismert funkcióval ötvözi a hagyományos magaságyást, amelyet bécsi Smartgreen Solutions startup-vállalkozás fejlesztett ki. A smartbeet különböző méretekben kapható, az áramellátásról napelemek gondoskodnak, a tulajdonosa pedig az okostelefonján ellenőrizheti, hogy mi zajlik a minikertjében.

Az ágyásba szerelt elektronika nemcsak a talaj nedvességtartalmát, hanem a környezet mikroklímáját is figyeli, hogy a megfelelő időben a megfelelő vízmennyiséget juttassa ki a növényeknek. Az elfoglalt kertészek okostelefonos alkalmazás segítségével kísérhetik figyelemmel a következő öntözés időpontját, a tartályban lévő víz mennyiségét, az akkumulátorok töltöttségét, vagy az ágyás környékén uralkodó hőmérsékletet. Az öntözések tervezésekor az alkalmazás az időjárás-előrejelzést is figyelembe veszi, ha pedig fogytán az öntözővíz, akkor szól a tulajdonosnak.

 

Egyelőre a T-Mobile központi épületének tetején, Rennwegben állítottak fel tizenkilenc ilyen ágyást, hogy teszteljék a termék piacképességét, de Krieauban és a Karlsplatzon lévő közösségi kertben, a Karlsgartenben is üzemel már egy-egy okos veteményes. A Bécsi Agrártudományi Egyetemmel, a BOKU-val már azon dolgoznak a fejlesztők, hogyan tudnák nagy területekre adaptálni a technológiát. Így a jövőben például elég lenne egy tablet és egy ember a hatalmas parkok öntözéséhez.

Forrás: Eurocomm-PR