0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sertéspestis-mentes országgá nyilvánították Romániát

Romániát sertéspestis-mentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet (OIE), így több mint egy évtized után ismét exportálhat sertéshúst és feldolgozott húsárut az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, Japánba és Dél-Koreába – közölte az Agerpres hírügynökség. Az EU már tavaly szeptemberben feloldotta az élő sertésre és feldolgozott húsárura 14 éve bevezetett embargót.

Az OIE közgyűlésének 85. ülésszakán megszavazott hivatalos tanúsítványt csütörtökön kapta meg a román állategészségügyi hatóság. Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága már tavaly szeptemberben feloldotta az élő sertésre és feldolgozott húsárura 14 éve bevezetett uniós embargót.

Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényező. Az utolsó sertéspestis-gócot 2007-ben regisztrálták a Smithfeld Temes megyei hizlaldáiban, ahol akkor 50 ezer sertést kellett levágni.

A román tenyésztők szerint a sertéspestist már kilenc éve felszámolták az országban, és az embargó feloldása körüli huzavona évente 40 millió eurós veszteséget okozott az ágazatnak. A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea szerint Románia ma már tízszer annyi sertéshúst importál, mint amennyit exportál. Dragnea derűlátó Facebook-bejegyzésben üdvözölte az OIE döntését és kormánytámogatást ígért a sertéshús-export fellendítéséhez.

A román statisztikai intézet szerint 2016 decemberéig 4,7 millióra csökkent Románia sertésállománya. A kommunizmus utolsó évében, amikor Nicolae Ceausescu diktátor a sertéshús exportjából fizette vissza az IMF-től korábban felvett hitelt, a romániai hizlaldákban csaknem 15 millió sertést neveltek.

 

Forrás: MTI