0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újra módosítanák a Mezőhegyesi Ménesbirtokról szóló törvényt

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonába venné a jogelőd Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő- és Értékesítő Kft. ingóságait - ezt indítványozza egy törvénymódosítással Farkas Sándor (Fidesz), a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. állami közfeladatának hatékonyabb ellátása érdekében a társaság tulajdonába venné azokat az ingóságokat, amelyek – a Mezőhegyesi Állami Ménes költségvetési szerv működésének egy éves időtartamát leszámítva – a jogelőd Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő- és Értékesítő Kft. tulajdonát képezték, azaz korábban is társasági tulajdonban voltak – áll a törvényjavaslat indoklásában. Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos ehhez a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló 2016. évi XCI. törvényt módosítaná.

Javaslatában, amelyet kedden nyújtott be az Országgyűlésnek, egyértelműsíti, hogy a Ménesbirtok által vagyonkezelt, állami tulajdonú ingatlanokon keletkezett termékek, termények, szaporulatok a Ménesbirtok tulajdonába kerülnek.

Idén január 1-jétől működik a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság. A Ménesbirtok Zrt.-ből és az Állami Ménes Kft.-ből létrejött régi-új állami cég 410 főnek biztosít munkát. A cél az, hogy tíz éven belül Európa első tíz agrárcége közé kerüljön a 2016- ban visszavásárolt ménesbirtok. Ehhez tízmilliárdos fejlesztést kívánnak végigvinni, ennek köszönhetően a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák majd az állattenyésztésben, valamint a növénytermesztésben. A lóállományt a nóniuszok és magyar sportlovak mellett a szintén Mezőhegyeshez köthető furioso north star és gidrán fajtával bővítik. A szarvasmarha-állományt is bővítik, a holstein-frízek mellett magyartarkákat is tenyésztenek majd.

Forrás: figyelo.hu