0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Viszlát, spárgaszedő idénymunkások

Világújdonságot mutatott be egy holland cég, az önjáró, automata spárgaszedő géppel felére csökkenthető a munkaerő-költség. Nyugat-Európában a jövő évi spárgaszezon előtt már kapható lesz, a mi térségünkben valószínűleg értékesítőpartnert keresnek majd.

A Cerescon nevű ifjú holland cég által fejlesztett gép három spárgasorban dolgozik egyszerre és napi 40 hektáros teljesítményre képes, vagyis 60-75 dolgozót vált ki. Minden szükséges műveletet elvégez: szenzorai segítségével menet közben megtalálja a bakhátakban rejtőző spárgasípokat, kivágja és rekeszbe teszi azokat, majd azonnal helyreállítja a bakhátat és a takarófóliát. Ráadásul mindezt jobb minőségben oldja meg, mint a humán spárgaszedők, mivel nem vág bele véletlenül az értékes áruba, továbbá abban a fejlettségi állapotukban találja meg a spárgasípokat, amikor azok még nem törték át a talajfelszínt, és így nem áll fenn az elszíneződés veszélye. Nem beszélve a bakhátak helyreállításáról, amire nyilvánvalóan jobban fel van készülve.

A tesztidőszak alatt a hollandiai Wageningen Egyetem bevonásával holland és német spárgaültetvényekben dolgoztak a géppel. Az idei őszön még egyszer kiértékelik, hogy milyen állapotban vannak a géppel szedett növények, vagyis milyen hatást gyakorol a következő évi hozamra a technológia, majd a tervek szerint jövő tavasszal – még jó időben a spárgaszezon előtt – kereskedelmi forgalomba kerülhet. Az ára várhatóan 500-600 ezer euró között lesz (kb. 150-190 millió forint), a gyártó szerint ez három szezon alatt megtérül (legalábbis nyugat-európai viszonylatban). Elsőként Németországban és Hollandiában lép piacra vele a Cerescon, Európa déli felében és Európán kívül valószínűleg kereskedelmi partnerrel dolgozik majd együtt a cég.

És végül egy nagyon nem elhanyagolható szempont: az automata szedőgép egyenesen megmentheti a nyugat-európai spárgatermesztést, hangsúlyozza sajtóközleményében a fejlesztőcég, amivel arra utal, hogy a szedéshez szükséges sok ezer szezonális dolgozó foglalkoztatása annyira nehéz – mind szervezésileg, mint a munkaerőköltség miatt –, hogy a legnagyobb termesztők már az olcsóbb országokba települést fontolgatták. Az új fejlesztésnek köszönhetően ez okafogyottá válik, és fellélegezhetnek a Hollandiában 80, Németországban 550 milliós éves forgalmú spárgaüzletágban érdekeltek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu