0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zöldségek királya, a spárga

Egyre növekszik a népszerűsége a spárgának a gasztronómiában és így hazai a gazdálkodók körében is. Ezt a különleges évelő növényt a zöldségek királyának tartják. Termőterülete hazánkban is egyre kiterjedtebb, bár a termesztés technológiája még fejlesztésre szorul. Az idény végén rendezték meg a FruitVeb közreműködésével Ásotthalmon az idei spárga szakmai napot.

A spárga termőterülete folyamatosan növekszik, jelenleg 1200 hektár körül jár, ami már a tradicionálisnak számító fokhagyma területét is meghaladja – mondta el Gubacsi Zoltán a FruitVeb Zöldség Főbizottságának elnöke Ásotthalmon, a terméktanács által szervezett spárga szakmai napon. A településen az elmúlt években dinamikusan fejlődik a spárgatermesztés, amire büszkék a helyiek. A település az elmúlt időszakban számos infrastruktúra fejlesztési pályázatot adott be, emellett a térség turisztikai népszerűségét erősítendő tervezik egy gasztromúzeum építését is, ahol helyi alapanyagokból készült ételeket szeretnének kínálni – mondtaToroczkai László a település polgármestere.    

Gubacsi Zoltán rövid áttekintést is adott a Vidékfejlesztési Program pályázatainak elbírálási rendjéről,  illetve a bírálatok pillanatnyi helyzetéről a gazdálkodóknak. Az öntözésfejlesztési felhívás esetében az elbírálás elhúzódik. Előreláthatólag júliusra a márciusig meghirdetett pályázatok nagy részénél véget ér a bírálati szakasz, és megszületnek a döntések. Még három pályázat van nyitva, az ültetvény telepítés, az öntözés fejlesztés és a fiatal gazda induló pályázat – hangsúlyozta.

A spárga termesztéstechnológia bemutatását Tóthné Vas Gabriella a Dűne Fruct Szövetkezet munkatársa kezdte.  Mint mondta, elsődlegesen olasz fajtákkal dolgoznak, de kísérleteznek már amerikai fajtákkal is.  Értékesítés szempontjából cél az egyenletes, nem nyíló sípok előállítása. Kiemelte, hogy mivel nagyrészt a külföldi értékesítés a jellemző, ezért a minőségbiztosítás elengethetetlen mind a termelésben, mind a betakarítás utáni tevékenységeknél.  

Növényvédelemről Kujáni László, a Kujáni Kft növényvédelmi szaktanácsadója beszélt. Kevés az engedélyezett szer ebben a kultúrában, így fontos előtérbe helyezni a biológiai növényvédelmet, illetve a megelőző eljárásokat – mondta.  

A napot az INBA Zrt. telephelyének bejárása zárta, ahol megtekinthették a gazdák, hogy az általuk termelt spárga milyen úton jut el a fogyasztóig. A piaci előkészítés mosásból, szín és méret szerinti osztályozásból, méretre vágásból és porciózott csomagolásból áll.

Különleges növény különleges gépeket igényel, az üzem működése ebben a videóban tekinthető meg. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu