0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Évi közel 50 milliárddal ösztönzik az állattartást

Pozitív hatások várhatóak a baromfi, tojás, és friss tej áfa csökkentések eredményeként - mondta Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Visegrádon. Évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak a termeléshez kötött támogatásokon keresztül állatlétszámuk alapján az állattartók, és további több mint 8 milliárd forintot a fehérjetakarmányok termesztésének támogatására.

Az Európai Unió tagországai közül 2010-16 között messze hazánkban nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány, ezen belül pedig a tehénállomány is – hangsúlyozta Feldman Zsolt , a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Evonik által szervezett takarmányozási konferencián Visegrádon. A tejhasznú tehénállomány – a két éven át tartó nemzetközi tejpiaci válság ellenére – 2010 és 2016 között 8 százalékkal nőtt, a húshasznú tehénállomány hat év alatt a kétszeresére bővült.

Feldman Zsolt a baromfiágazati kibocsátással kapcsolatban elmondta, változatlan áron negyedével nőtt a 2010 és 2016 közötti időszakban, ez pedig a 7. legnagyobb bővülésnek számít az EU-ban. A helyettes államtitkár felidézte, több intézkedés is történt a legfontosabb élelmiszerek áfa-csökkentésére vonatkozóan. Jelezte, hogy az élő- és félsertés áfa-csökkentésével megkezdett, mezőgazdaságot érintő áfacsökkentési sorozat 2017-ben a baromfi, tojás, és friss tej áfa csökkentésével folytatódott, amelynek hatásait folyamatosan elemzik és az eddigi tapasztalatok alapján pozitív hatások várhatóak.

Feldman Zsolt kiemelte, évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak a termeléshez kötött támogatásokon keresztül állatlétszámuk alapján az állattartók, és további több mint 8 milliárd forintot a fehérjetakarmányok termesztésének támogatására, ezzel is ösztönözve az állattartást Magyarországon.

Ennek keretében egy anyatehén után több mint 49 ezer forint, egy anyajuh után mintegy 7.800 forint, míg egy tejhasznú tehén után több mint 104 ezer forint támogatást vehetett igénybe egy gazdálkodó 2016-ban benyújtott támogatási kérelme alapján.

Forrás: FM Sajtóiroda