0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szerte az országból várják a Hárslevelűket

Idán immár negyedik alkalommal díjazzák az ország legjobb Hárslevelűit. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon. A nevezés még tart, a díjátadó június 23-án, az Egri Bikavér Ünnepen lesz.

A rendezvény célja az, hogy felkeltse a figyelmet a szőlőfajta iránt. Az Országos Hárslevelű Borversenyt a 2000-es évek elején rendezték meg első alkalommal, az idei a negyedik lesz a sorban. „Az érmet nyerő borok palackjaira körmatricákat készítünk, amelyek segítségével a fogyasztók felé irányuló közvetlen kommunikációt szeretnénk segíteni. A díjnyertes borokat és azok készítőit pedig minél több felületen szeretnénk mind a szakmával, mind a borkedvelőkkel megismertetni. Ebből a szempontból nagy jelentőséggel bír majd a díjátadó, amely az Egri Bikavér Ünnepen lesz, ami egy sok vendéget vonzó fesztivál, az idei sztárvendége pedig természetesen a hárslevelű lesz” – mondja Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója.

 

 

A versenyre a bortermelők azokat a Hárslevelű boraikat nevezhetik, amelyek a hatályos magyar bortörvény előírásainak, illetve a verseny további kiírásainak megfelelnek. A nevezett tételnek nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznie. Mintákat küldhetnek bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.

A kereskedelmi kategóriában nevezőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a minta által képviselt bortétel mennyisége meghaladja a 350 liter vagy az 500 db 0,75 literes palack nagyságot. A verseny rendezőjéhez bortételenként 4 db, minimum 0,75 literes palackot kell 2017. május 22. és június 16. között eljuttatni. A borversenyre kereskedelmi és kistermelői kategóriában is lehet nevezni, a borokat pedig az alábbi kategóriákban fogják rangsorolni: Hárslevelű, Debrői Hárslevelű, Késői szüretelésű és Muzeális.

A nevezési díj 5000 forint tételenként. A bormintán kötelezően fel kell tüntetni a résztvevő nevét és címét, a bor megnevezését (származási hely, fajta, évjárat), az édességi kategóriát (száraz, félszáraz, félédes, édes) és a nevezési kategóriát (kistermelői, kereskedelmi).

A borversenyen a szervező bizottság végzi a borok besorolását, a borok értékelése bíráló bizottságok által történik, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt módszer szerint.

A borversenyt a szervezők a Hárslevelű szőlő és bor iránti figyelemfelkeltés érdekében hozták létre. Külön kiemelve a Debrői Hárslevelűt, amely külön nevezési kategóriát kapott a versenyen, hiszen cél, hogy a Hárslevelű és a Debrői Hárslevelű pozíciója is erősödjön.

Az eredetvédett Debrői Hárslevelűt adó tőkéket a Debrői körzet szőlőterületeinek mintegy 38 százalékán művelik, így a körzetben előforduló szőlőfajtákból ezt termelik a legnagyobb arányban. A Debrői Hárslevelűt kétféle termékkategóriában – classicus és superior –, a debrői körzetből származó Hárslevelű szőlőből lehet előállítani, a bortörvényben előírtaknak és a termékleírásnak megfelelően.

Az így készült Hárslevelű friss gyümölcs, barack és hársfavirág illatával és ízeivel, valamint gazdag mézes zamatokkal rendelkező fehérbor. A Debrői Hárslevelű Superior esetén a bort legkorábban a szüretet követő május 1-jén lehet forgalomba hozni, így a további érlelés során a hársvirágra és mézre emlékeztető illatok és zamatok tovább rétegződnek és mélyülnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu