0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesen öntözik a földjüket

Egyelőre nem történt áttörés az öntözéses gazdálkodásban, a statisztikai adatok alapján az engedéllyel rendelkező termelők közül csak minden második védekezik így a szárazság ellen. Országos szinten mintegy 68,7 ezer hektáron 73 millió köbméter vizet locsoltak ki a gazdaságok az elmúlt évben.

Az elmúlt években sorra követték egymást a száraz, aszályos nyarak és a viharokkal, illetve a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal járó időszakok. Az ágazati szakértők egyetértenek abban, hogy ma már korszerű öntözőberendezések nélkül nemcsak a kertészetekben, hanem a szántóföldeken is egyre nehezebb magas minőségű és nagy mennyiségű terményt előállítani. Az öntözés jelentősége tehát folyamatosan nő az ágazaton belül. Ennek ellenére tavaly a vízjogi engedéllyel rendelkező mezőgazdasági társaságok és egyéni gazdálkodók kevesebb mint fele, 49,44 százaléka öntözött. Mindez azt jelenti, hogy még azon gazdaságok sem öntöznek mindenhol, ahol elvileg biztosítottak a feltételek. Ha ez az arány a következő időszakban sem változik, a hazai agrárium egyre kiszolgáltatottabbá válik az időjárási szélsőségekkel szemben.

Ismeretes, a 2020-ig tartó vidékfejlesztési program egyik leghangsúlyosabb eleme az öntözésfejlesztés támogatása. Bár e célt csaknem 50 milliárd forintos külön pályázati felhívás szolgálja, egyelőre csekély érdeklődés mutatkozik a gazdaságok részéről. Ennek oka többek között az, hogy a vízjogi engedélyek beszerzése még mindig túl nagy erőfeszítést és hosszas ügyintézést igényel, másrészt az ország jelentős részén nincsenek elérhető közvetlen források, csatornák, ahonnan a gazdák öntözhetnének.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérése szerint az országban csaknem 129 ezer hektár a legálisan öntözhető terület nagysága, ennek több mint háromnegyede az Alföldön található. Az öntözésnél a legkisebb szerep Nógrád megyének jut, itt alig több mint 66 hektárt öntözhetnek a gazdák. A statisztika alapján tavaly országos szinten csupán 68 722 hektáron védekeztek így a szárazság ellen a termelők. A legtöbb gazdaság a felszíni vizeket hasznosította, a kutakból csupán az összterület 6,2 százalékát öntözték a gazdák. A hatósági engedélyek szerint országosan 201 millió köbméter vizet használhattak fel a termelők, ebből az idény kezdetétől a végéig mindössze 73 millió köbméter fogyott el. Ennek jelentős részét, csaknem 40 százalékát a rizsföldek elárasztására felhasznált vízmennyiség tette ki.

A legtöbb mezőgazdasági termelő esőztető berendezést használt, ezen belül a legelterjedtebb az úgynevezett lineár öntözőberendezés volt. Az egyéb kategóriába a mikroszórófejes, a barázdás, a sávos, a zárt vezetékes és a felszín alatti kiadagolási módok tartoznak, amelyeket az öntözött területek alig 1 százalékán használtak az elmúlt évben a termelők.

Forrás: Magyar Idők