Back to top

Cseresznye- és meggy tanácskozás és fajtabemutató

2017. június 8.
Érd-Martonvásár
NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kísérleti Állomás

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete társszervezésben a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft-vel MTA Kertészet és Élelmiszer-tudományi Bizottság Gyümölcstermesztési Albizottságával, MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottságával, Magyar Növénynemesítők Egyesületével, Magyar Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen Cseresznye- és meggy tanácskozást és fajtabemutatót szervez.

Helyszín: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kísérleti Állomás (7-es műút, Érd és Martonvásár között az út 25 és 26 km szelvényénél)

 

Program

 

10:00 Dr. Lakatos Tamás GYKI Intézetigazgató

Megnyitó

 

10:05 Dr. Gyuricza Csaba NAIK mb.Főigazgató

Köszöntő

 

10:15 Czerván György FM államtitkár

Gyümölcstermesztésünk helyzete és jövőbeni kilátásai

 

10:35 Varga László NÉBIH

A gyümölcs szaporítási rendszer, faiskolai termelés és minőségtanúsítás aktualitásai

 

10:50 Makay Miklós MKSZN Kft

Csonthéjas gyümölcstermesztésünk versenyképessége az európai piacon

 

11:05 Nemesnyik István Hunapfel

Intenzív meggytermesztés tapasztalatai

 

11:20 Dr. Simon Gergely SZIE

A cseresznye korszerű „post harvest” technológiája

 

11:35 Deák Szilvia NÉBIH

A gyümölcs fajtaminősítés rendszere, DUS vizsgálat, állami elismerés, szabadalom

 

11:50 Dr. Bujdosó Géza – Dr.Hrotkó Károly - Szügyi Sándor GYKI, SZIE

Trendek az európai cseresznye fajtahasználatban
 

12:05 Dr. Békefi Zsuzsanna - Szilágyi Sámuel - Örsi Dorottya GYKI

Értékeink a cseresznye- és a meggy génbankban

 

12:20 Dr. Petróczi Marietta SZIE

A meggy moníliás betegsége és antraknózisa

 

12:35 Dr.Dénes Ferenc – Kelemen Dóra – Nagy Csaba – Dr.Nagy Gabriella – Dr.Voigt Erzsébet GYKI

A hazai gyümölcstermesztést veszélyeztető új kártevő, a Drosophila suzukii

 

12:50 Kérdések, hozzászólások

 

13:10 Dr. Apostol János – Szügyi Sándor GYKI

Cseresznye- és meggyfajták illetve ígéretes hibridek bemutatása

Muzsikál az Erdő: alkotói pályázatok

A Muzsikál az Erdő Alapítvány hagyományaihoz híven a 2018-as évben is alkotói pályázatokat hirdet. A Képzőművészeti- a Fotópályázat, valamint az Irodalmi pályázat mellett az óriási népszerűségnek örvendő Gyermekrajzpályázatra is jelentkezhetnek az érdeklődők. A 15. jubileumi évadhoz kapcsolódóan egy újdonsággal is készültek - zeneszerzői pályázattal kórusmű megalkotására.

A Budakeszi Vadaspark is készül a Föld Napjára

A Budakeszi Vadaspark április 21-én, szombaton a Föld Napja apropóján egy fergeteges, és hasznos tudásanyagban gazdag ünneplésre hívja a bolygónk sokszínűségét és természeti egyensúlyát megóvni vágyó természetkedvelőket.

Tisztítsuk meg együtt az erdőt!

Ne szemetelj! Ezt a felszólítást és más megfogalmazását sok-sok erdei táblán, tájékoztatóban olvashatjuk. Az óvodától és iskolától kezdve folyamatos a figyelemfelhívás a szemetelés elkerülése érdekében. Ennek ellenére tavaszra még mindig megtelik szeméttel a szalonnasütők, erdőszegélyek, bekötőutak, erdei parkolók környezete.

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán

Bár a tavasz nem a legszebb arcát mutatta, mégis sokan jelentek meg a Csónakázó-tó feletti kilátó átadásán, amit 10 év után vehetnek újra birtokba a kirándulók. A 48 méter magas építmény 125 millió forintból újult meg, és páratlan panoráma nyílik róla a környékbeli tóra és parkerdőre.

„Barlangoljunk!” - március a barlangok hónapja

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Malacvisítás Túrkevén

Már javában zajlik a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó előkészítése, amit 2018. február 16-17 között tartanak Túrkevén. Határon túli böllércsapatok az idén is beszállnak a versenybe.

Innováció és terjeszkedés jellemzi az Auchant

Az Auchan Retail Magyarország az elmúlt esztendőben 19 áruházban és 18 töltőállomáson 350,4 milliárd forint éves bruttó forgalmat és 3,8 százalékos forgalmi fejlődést ért el, ugyanakkor 43 milliós blokkszámmal, 3 százalékos vásárlószám-növekedéssel zárta az elmúlt esztendőt.

Jogász és politikus

Jó agrárminiszter az esőt is meghozza, hallatszott a sorokból, rövid időre megnyíltak az ég csatornái, amikor a Magyar Mezőgazdasági Múzeum városligeti épülete előtt felavatták Darányi Ignác, egykori földművelésügyi miniszter szobrát.

Szupertáborába keres önkénteseket a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark nyári napközis tábora évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend: sokan már eleve visszatérőként érkeznek a Vackor Táborba, a lelkes általános iskolásoknak és szüleiknek köszönhetően a turnusok szabad helyei szinte pillanatok alatt betelnek.

Faóriások, túrák, hajókirándulás a gemenci szezonnyitón

Háromnapos programsorozattal, nosztalgiavonat- és hajókirándulással, gyalogtúrákkal nyílik meg a hosszú hétvégén az idei ökoturisztikai szezon a Gemencben.