0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az Agrokor utolsó esélye a most felvett kölcsön

Valamivel több mint fél milliárd euró kölcsönt vett fel Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor válságmenedzsmentje a konszern megmentésére - jelentette be csütörtökön Ante Ramljak, a vállalat élére áprilisban kinevezett kormánybiztos.

Úgy fogalmazott: ez volt az utolsó kölcsön, ha nem sikerül talpra állítani az Agrokort, a konszernt felszámolják.

Az 530 millió eurót (163 milliárd forint) 4 százalékos kamattal 15 hónap alatt kell visszafizetnie a cégnek. Garanciaként az Agrokor azon vagyonát ajánlotta fel, amelyen még nincs bejegyzett zálogjog – hangsúlyozta Ramljak.

Mint mondta: az összegből kifizetik a beszállítókat, feltöltik a tartalékokat és felkészülnek a szezonra.

Úgy vélte: ezután békésebb fázis következik. Át kell alakítani a vállaltot és meg kell állapodni a hitelezőkkel, továbbá normalizálni kell az üzleti tevékenységet.

Kiemelte, hogy a hitelezők tanácsa – kivéve az orosz állami Szberbankot – támogatta az újabb kölcsön felvételét. A jelenlegi összeget horvátországi bankoktól és amerikai pénzintézetektől vette fel a vállalat.

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

A konszern hitelállománya 5 milliárd euróra rúg, az adóság 52 százalékát a bankok tartják a kezükben. A cég legnagyobb hitelezőjének, az orosz Szberbanknak 1,6 milliárd euróval tartozik, 650 millió euróval pedig horvátországi bankoknak. Az Agrokor 900 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon. A befektetési bankoknál további 20 millió euró, más horvát, nem pénzügyi intézményeknél 300 millió euró, míg a beszállítóknál 1,2 milliárd euró fizetési hátralékot halmozott fel.

Forrás: MTI