0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az olasz máltai

A máltai egy igazi olasz galamb, ha neve alapján azt is hihetnénk, hogy Málta szigetéről származik. Már 1603-ban egy Aldrovandi nevű szakíró megemlíti ezt az akkor már nagy múlttal rendelkező galambfajtát. A XXI. század Magyarországán szinte nincs olyan jelentősebb galambkiállítás, melyen ezek a különleges megjelenésű tollasok ne képviseltetnék magukat.

Így volt ez az idei Alföldi Állattenyésztési Napokon is, Hódmezővásárhelyen.

Hosszú évszázadokon keresztül azonban csak Itália földjén volt népszerű, mígnem a XIX. század második felében jelentős számban exportálták Ausztriába és Németországba. Itt többen fogtak tenyésztésébe, s számos esetben a francia bagdettával is keresztezték.

Mindez jelentős hatással volt a fajtára, mely ma már feltűnően magas, egyenes állású standarddal bír. A kifejlett állatok a közepesnél nagyobb testűek, azaz a hímek 650-780, a tojók 580-680 gramm súlyúak, s a pároktól – megfelelő tartás esetén általában 8-9 fiókát várhatunk.Ezek négyhetes korukra 480-550 grammosak.

Fontos, hogy a máltaiaknál a fehér színű egyedeknél az írisz sötét, míg más színváltozatoknál narancsszínű. A fekete, a fehér, a vörös, a sárga, a barna, a kék, a szalagos, a kék kovácsolt, a barna és a fakó, valamint a babos szín- és rajzváltozatok az elfogadottak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu