Back to top

Akár egymillió tonna búzát is elvihet a szárazság

A csapadékhiány miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona teremhet az idén - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavalyi 5 millió tonnás búzatermés helyett idén 4 millió tonna betakarításával számolnak a termelők. A kisebb hozam és az alacsony árak miatt akár 70-80 százalékuk is veszteséges lehet az idén.

Az országban átlagosan mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, és emiatt több helyen is - az aszályos területeken - már kényszerérés tapasztalható. Ha nem lesz hűvösebb az időjárás és csapadékosabb, több helyen már Péter-Pál napja előtt megkezdődhet az árpa betakarítása az országban - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek. Hozzátette, az őszi búza aratása a július 5. és 10. közötti helyett már június végén megkezdődhet.

Mindez azt jelentheti, hogy a múlt évi 5 millió tonnás össztermés 4 millió tonna körül lehet 2017-ben - mondta a GOSZ elnöke. 

 

Kifejtette, mindez nem befolyásolja a búza árát, az ugyanis a világpiacon dől el. A búzatermelőknek a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagos ár mellett mintegy 50 százaléka volt veszteséges.

Az elnök szerint az idén a búzatermelők 70-80 százaléka lehet veszteséges, ha az időjárás nem fordul kedvezőre.

A búzatermesztőknek ugyanis ahhoz, hogy ne legyenek veszteségesek, és némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükségük tonnánként - tájékozatott Vancsura József.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztatóan indult a meggyszezon

A korábban előrejelzett mennyiséggel hamarosan befejeződik az ország nyugati és középső vidékein a korai érésű Érdi bőtermő meggyfajta szürete. A minőség sajnos elmarad a várttól, az árak azonban kedvezően alakulnak - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és Terméktanács és az ÉKASZ.

Három nap az innováció és a precizitás szolgálatában

A fejlesztés folyamatos és örök, de öt évente a KITE megálljt vezényel magának, hogy visszatekintsen, és megvizsgálja, mi minden újdonságot hozott abban a fél évtizedben a hazai gazdálkodóknak. Június 20-22-én három napos szakmai bemutatót tartott a KITE Zrt. Nádudvaron.

Összeérnek az ellenőrzés szálai a NAV-nál

A 2015. január 1-jétől működő Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) a jó szándékú adózókat támogatja azzal, hogy feltárja a visszaéléseket, hangsúlyozta Czinege Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési szakfőigazgatója a FruitVeB rendezvényén. Az időközben zártabbá váló kockázatkezeléssel pedig még könnyebben kiszűrhetők az adóelkerülők, ami a NAV elsődleges célja.

Hőhullámok és erdőtüzek

Korai hőhullámok, csapadékhiány, és ezek következtében kialakult erdőtüzek sújtják Európát. A jelenség azonban nem egyedi, a világ más tájain is hasonló jelenségekről számolnak be a meteorológusok. A tudósok szerint a jövőben a hőhullámok egyre gyakoribbá, hosszabbá és intenzívebbé válhatnak, ezzel együtt pedig növekedhet a forró napok száma.

Hétfőig hőségriadó van - gondoskodni kell a szabadban dolgozókról

A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres - óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces - pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya. 

Elindultak a kombájnok

Már vágják az őszi árpát, július elején pedig a búza aratása kezdődik meg. Csapadékhiány miatt nem közelíti meg a búzatermés mennyisége a tavalyi rekordévet, idén 4-4,5 millió tonnával lehet kalkulálni. Az érdekképviselet szorgalmazza az integrációt a versenyképesség erősítésére.

Hőségriadó idején az állatokra is jobban oda kell figyelni

A NÉBIH kiemelten ellenőrzi az állatok szállítását a nyári nagy melegben. Szigorú előírásoknak kell megfelelni, többek között biztosítani kell a folyamatos ivóvíz-ellátást, és hosszabb utazásoknál pihenőt is kell tartania az állatok érdekében.

Az orosz búzaexport rekordszintű lehet az idén

A jelentősre duzzadt készletek hatására rekordszintű lehet Oroszország búzaexportja a 2017/2018-as piaci évben.

Rájár a rúd a búzatermelőkre

A búzatermelők akár háromnegyedének is ráfizetést hozhat az idei év – különösen, ha marad a vízhiány. Az egyre növekvő világpiaci készletek és emiatt alacsony árak sem kedveznek a gazdáknak.

A gabona árát latolgatják Hajdú-Biharban

Hamarosan kezdődik az aratás, de még nem lehet tudni, mennyiért tudják a gazdák értékesíteni a gabonát. Egyelőre csak annyi biztos, hogy idén is bőven megterem idehaza a kenyérnekvaló.