0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Akár egymillió tonna búzát is elvihet a szárazság

A csapadékhiány miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona teremhet az idén - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavalyi 5 millió tonnás búzatermés helyett idén 4 millió tonna betakarításával számolnak a termelők. A kisebb hozam és az alacsony árak miatt akár 70-80 százalékuk is veszteséges lehet az idén.

Az országban átlagosan mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, és emiatt több helyen is – az aszályos területeken – már kényszerérés tapasztalható. Ha nem lesz hűvösebb az időjárás és csapadékosabb, több helyen már Péter-Pál napja előtt megkezdődhet az árpa betakarítása az országban – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek. Hozzátette, az őszi búza aratása a július 5. és 10. közötti helyett már június végén megkezdődhet.

Mindez azt jelentheti, hogy a múlt évi 5 millió tonnás össztermés 4 millió tonna körül lehet 2017-ben – mondta a GOSZ elnöke. 

 

Kifejtette, mindez nem befolyásolja a búza árát, az ugyanis a világpiacon dől el. A búzatermelőknek a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagos ár mellett mintegy 50 százaléka volt veszteséges.

Az elnök szerint az idén a búzatermelők 70-80 százaléka lehet veszteséges, ha az időjárás nem fordul kedvezőre.

A búzatermesztőknek ugyanis ahhoz, hogy ne legyenek veszteségesek, és némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükségük tonnánként – tájékozatott Vancsura József.

Forrás: MTI-Eco