A fent említettek tükrében indult kampány a nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítésére június 9-én, a budaörsi Auchan áruházban. A kóstolóval egybekötött eseményen Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, és egyben a promóció fővédnöke, valamint Dr. Végváriné, Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum (AMC) szóvivője, Juráskó Róbert, Nyúl Szakmaközi Terméktanács elnöke és Balogh Gabriella, az Auchan beszerzési igazgatója indította útjára a népszerűsítő kampányt.
A megnyitón Bede Róbert mesterszakács készített ínycsiklandó nyúlételeket az érdeklődőknek, s közben ismertette azokat a mesterfogásokat, melyekkel könnyen, gyorsan elkészíthetjük a nem mindennapi gasztronómiai élvezeteket nyújtó étkeket.
Az elkövetkezendő hetekben az ország több helyszínén lesz hasonló látványfőzéssel és kóstolással egybekötött népszerűsítő esemény, melynek legfőbb célja, hogy minél többen megismerjék a nálunk az elmúlt évtizedekben feledésbe merült nyúlhúst, melynek élettani előnyei kiemelkedőek, s elkészítésének módjai igen változatosak lehetnek.
Dr. Nagy István ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy míg Magyarország jelenleg Európa legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít, addig nyúlhúsfogyasztásban sereghajtó.
Becsült nyúlhúsfogyasztásunk nem több mint 2-3 dkg évente, míg egyes mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is – a különbség tehát csaknem százszoros.
A kampánynak így legfőbb célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúst, annak előnyeit és elkészítésének változatos módjait. De a miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyúl háztáji tenyésztése megoldást jelenthet a szegénység felszámolására is, hiszen a nyúl egy igen gyorsan szaporodó, hamar vágható állat, melynek előállítása háztáji körülmények között nem igényel nagyobb befektetést, ugyanakkor kimagasló értékű húshoz juthatnak azok is, akik nem engedhetnék meg maguknak, hogy a boltok polcairól vásárolhassanak ilyen értékes élelmiszert.
A nyúlhús kitűnően illeszkedik a korszerű étrendekbe, könnyű húsnak minősül. Fehérjetartalma magas, ugyanakkor zsírszegény, és koleszterintartalma is igen alacsony. A nyúlhús ezek alapján is az egyik legegészségesebbnek tekinthető a jelenleg nálunk széles körben fogyasztott más húsfélékhez viszonyítva.