0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nitrátérzékeny területen támogatásmegvonással jár a gondatlan műtrágyázás

A nitrátérzékeny területen a műtrágyahasználat csak akkor felel meg az előírásoknak, ha az 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozzák. Ezt sokan elfelejtik, holott a kölcsönös megfeleltetés ellenőrzésekor figyelik az ellenőrök. Az egységes kérelem figyelmeztető blokkjában már felsorolásszerűen ismertetik, hogy adott kérelmezési évben mely blokkazonosítóknál szükséges a talajvizsgálat.

A nitrátérzékeny területen gazdálkodók számára fontos, hogy a kijuttatandó tápanyagok mennyiségének meghatározásakor vegyék figyelembe a talaj tápanyag-ellátottságát, a termesztett növénynek a termőhely adottságaihoz igazított tápanyagigényét. Fontos, hogy ezen területeken a műtrágyahasználat csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha az 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan történik.

Az ellenőrök sok esetben tapasztalják a kölcsönös megfeleltetés ellenőrzése során, hogy a gazdálkodók a fenti feltételt elfelejtik, figyelmen kívül hagyják, holott ennek hiánya többek között a közvetlen támogatási összegekre is kihathat. Az egységes kérelem figyelmeztető blokkjában már felsorolásszerűen ismertetik, hogy adott kérelmezési évben mely blokkazonosítók vonatkozásában kell megfelelni a fentieknek, tehát itt ellenőrizhető, hogy mely területek vonatkozásában áll fenn a kötelezettség.

Egy átlagminta legfeljebb 5 hektárnyi területet jellemezhet. Amennyiben a tábla területe meghaladja az 5 hektárt, lehetőleg homogén 5 hektáros mintavételi egységekre kell bontani. Amennyiben a tábla területe kisebb 5 hektárnál, akkor abból a táblából önálló mintát kell venni. A mintákat akkreditált laboratóriumba kell küldeni vizsgálatra. Az így kapott eredmények alapján a számított tápanyag-mennyiség az egyes növényfajok esetében a tervezett termésszinttől függetlenül sem haladhatja meg az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet (továbbiakban: Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat) 3. sz. mellékletében meghatározott maximális N értéket. Erről bővebb információ a nitrát kézikönyvben olvasható.

Fontos, hogy csak a szervestrágya alkalmazása során alkalmazandó a legfeljebb kijuttatható 170 kg/ha/év N hatóanyag-mennyiség, a szerves és műtrágya, illetve csak műtrágya használata során az említett 3. sz. mellékletben szereplő értékek veendők figyelembe az alábbi hasznosulási értékeknek megfelelően.

A 3. számú mellékletre alapozott tápanyag-gazdálkodási terv készítésénél szervestrágya vonatkozásában lehet számolni a többéves hatóanyag-feltáródással, azaz a kijuttatás évében a 40 százalékos hasznosulással (de a legfeljebb kijuttatható szerves eredetű nitrogén hatóanyag értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha/év értéket). A műtrágya-hatóanyag kijuttatásánál a hasznosulási értéket 100 százalékban figyelembe lehet venni.

Fontos! A Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási támogatásban résztvevők számára az intézkedésbe bevont területükön betartandó a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat szabályrendszere, függetlenül attól, hogy az érintett gazdasági egység nitrátérzékeny területen található vagy sem, tehát a fentiekben leírtak alkalmazása számukra is kötelező.  

A NAK kölcsönös megfeleltetésről szóló kézikönyve itt megtekinthető.

 

 

Forrás: nak.hu