Back to top

223 millió a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárca 223 millió forint keretösszegű nyílt pályázatot hirdetett meg a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének és népszerűsítésének támogatására.

A szakpolitikus kiemelte, hogy mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre a helyi értékek bemutatására, míg 38 millió forinttal támogatja a tárca a települési, tájegységi értéktára létrehozását.

Mintegy 10 millió forint áll rendelkezésre azon sikeres pályázók számára, akik Hagyomány a divatban – viselet másként címmel a Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúráját, valamint népi kézműves értékeinek megőrzését vállalják úgy, hogy az általuk készített ruházat a mindennapokban is jól használható legyen.

A hagyományos népi mesterségek, kihaló félben lévő szakmák továbbörökítésére, illetve alkotótáborok szervezésére 25 millió forintra pályázhatnak az érdeklődők. Pályázni június 23-tól július 23. éjfélig lehet, de amennyiben az egyes pályázati területekre előirányzott összeg eléri annak dupláját, a beadási határidő megrövidül.

Forrás: 
mmg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díjazták a legjobb falusi ifjúsági közösségeket

A legjobb falusi ifjúsági közösség pályázat első helyezettje a Levéli Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat lett a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség (MHVISZ) pályázatán; az önkormányzat 500 ezer forint szabad felhasználású pénzbeli támogatást nyert - adta hírül az Agrya.

Támogatással bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az anyaországi agrártevékenységben érdekelt szereplőkhöz hasonlóan a külhoni, köztük a délvidéki magyar gazdálkodókhoz is naprakész információk jussanak el a különböző pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról.

Közel 25 milliárd forint pályázható innovációs projektekre a vidékfejlesztési programban

Csaknem 25 milliárd forint pályázható innovációs projektekre a vidékfejlesztési programban – mondta a Miniszterelnökség európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alap stratégiai főosztályának főosztályvezetője szerdán Debrecenben a program részleteit bemutató tájékoztatón.

Csúszásban a vidékfejlesztési pályázatok értékelése

Őszig várniuk kell a magyar cégeknek és önkormányzatoknak, hogy a 2014–2020-as uniós ciklus teljes 12 ezermilliárd forintos keretére pályázhassanak. A már beadott támogatói kérelmek közül pedig a kapacitásbővítés, az innováció és a vidékfejlesztés területén tapasztalható leginkább késlekedés.

Felgyorsulhatnak az uniós agrárpénzek

Új garanciatermék a takarékoktól – Tovább bővülhet az agrárhitel-állomány.

Gazdaközpontú, erős KAP kell 2020 után is

Jelentősebb átalakítások helyett inkább a jelenlegi Közös Agrárpolitika (KAP) továbbfejlesztését, egyszerűsítését, a jelenlegi és jövőbeli kihívásokra megfelelőbb válaszokkal szolgáló KAP szükségességét hangsúlyozza legnagyobb uniós gazdaérdekképviselet, a Copa-Cogeca. Tagszervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is ellenzi a társfinanszírozás kiterjesztését a közvetlen támogatásokra.

Ökumenikus búzaszentelés Esztergomban

Április 29-én, szombaton, az esztergomi bazilikában szentmisével megkezdődött az országos búzaszentelő ünnepségsorozat, és útjára indult a Magyarok Kenyere program is. Az idén először megrendezik a Székely Magyarok Kenyere programot is.

Bivalytejből készül a mozzarella Gyomaendrődön

Május első hetétől már Magyarországon is készülnek bivalymozzarella sajtok a szombaton átadott gyomaendrődi sajtüzemben. A valamikor szegények eledelének számított termék mára a világ legkeresettebb prémium sajtjai közé tartozik, amiből nem tudnak annyit gyártani, amennyit el ne lehetne adni a világpiacon.

Vályogvetés, kévekötés, nádazás

Kizárólag hagyományos építőanyagokat és építéstechnikát használnak azok, akik a Nagyapám Háza idei képzésein vesznek részt. A zsúpolás, tapasztás, padlódöngölés távolról sem valami múltba merengés, a jövő házának az alapja nem a beton, hanem a fenntarthatóság.