Back to top

223 millió a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárca 223 millió forint keretösszegű nyílt pályázatot hirdetett meg a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének és népszerűsítésének támogatására.

A szakpolitikus kiemelte, hogy mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre a helyi értékek bemutatására, míg 38 millió forinttal támogatja a tárca a települési, tájegységi értéktára létrehozását.

Mintegy 10 millió forint áll rendelkezésre azon sikeres pályázók számára, akik Hagyomány a divatban – viselet másként címmel a Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúráját, valamint népi kézműves értékeinek megőrzését vállalják úgy, hogy az általuk készített ruházat a mindennapokban is jól használható legyen.

A hagyományos népi mesterségek, kihaló félben lévő szakmák továbbörökítésére, illetve alkotótáborok szervezésére 25 millió forintra pályázhatnak az érdeklődők. Pályázni június 23-tól július 23. éjfélig lehet, de amennyiben az egyes pályázati területekre előirányzott összeg eléri annak dupláját, a beadási határidő megrövidül.

Forrás: 
mmg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel 700 millió lovas turisztikai fejlesztésekre

Közel 700 millió forintot szán a kormány az észak-magyarországi, valamint észak-alföldi lovas turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre - jelentette be a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban.

Felfüggesztették a tanyafejlesztési program két legnépszerűbb pályázatát

A Tanyafejlesztési Program három célterületéből kettőt már a 2017. augusztus 7-én felfüggesztettek. A palyazatihirek.eu cikke szerint a két érintett célterületre beérkezett támogatási kérelmek 200 százalékban fedik le a kiírt keretösszeget, így a Földművelésügyi Minisztérium felfüggesztette a beadás lehetőségét.

Tanulmányút Magyarországra az ENSZ szervezésében

Vidékfejlesztési tanulmányúton tartózkodik idehaza egy bosznia-hercegovinai delegáció. Tiszaigarra és Budapestre is ellátogatnak, ahol megismerhetik a vidéki térség felzárkózásának folyamatát és módszereit.

Fejlesztések nélkül elnéptelenedik a vidék

A mezőgazdaságnak juttatott uniós támogatások töredékéből fejlesztenek a gazdák, a többi elmegy földbérletre, a beszállítókra és megélhetésre. A vidék lassan elnéptelenedik.

Székelyföld fejlődéséről rendeztek konferenciát

"A székely vidék fejlődési esélyei" címmel rendeztek konferenciát kedden Székelyudvarhelyen a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a REGA Régiókutató Egyesület, a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (SZRTT) és a Lámpás Társaság együttműködésével - tájékoztatta az FM szerdán az MTI-t.

Díjazták a legjobb falusi ifjúsági közösségeket

A legjobb falusi ifjúsági közösség pályázat első helyezettje a Levéli Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat lett a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség (MHVISZ) pályázatán; az önkormányzat 500 ezer forint szabad felhasználású pénzbeli támogatást nyert - adta hírül az Agrya.

Támogatással bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az anyaországi agrártevékenységben érdekelt szereplőkhöz hasonlóan a külhoni, köztük a délvidéki magyar gazdálkodókhoz is naprakész információk jussanak el a különböző pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról.

Közel 25 milliárd forint pályázható innovációs projektekre a vidékfejlesztési programban

Csaknem 25 milliárd forint pályázható innovációs projektekre a vidékfejlesztési programban – mondta a Miniszterelnökség európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alap stratégiai főosztályának főosztályvezetője szerdán Debrecenben a program részleteit bemutató tájékoztatón.

Csúszásban a vidékfejlesztési pályázatok értékelése

Őszig várniuk kell a magyar cégeknek és önkormányzatoknak, hogy a 2014–2020-as uniós ciklus teljes 12 ezermilliárd forintos keretére pályázhassanak. A már beadott támogatói kérelmek közül pedig a kapacitásbővítés, az innováció és a vidékfejlesztés területén tapasztalható leginkább késlekedés.

Felgyorsulhatnak az uniós agrárpénzek

Új garanciatermék a takarékoktól – Tovább bővülhet az agrárhitel-állomány.