0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Egyre népszerűbb a fülöpi fogathajtó verseny

Negyedik alkalommal adott otthont a megye észak-keleti részében lévő településrész fogathajtó pályája szombaton a térség legrangosabb fogathajtó versenyének. A pálya ebben az évben is gazdagodott, most fakerítést és zsűritornyot építettek. Az eseményre egyébként a régióból közel 30 fogat érkezett és az indulók négy kategóriában mérettették meg magukat.

A megnyitó beszédében Tasó László országgyűlési képviselő, államtitkár méltatta a verseny megrendezését lehetővé tevő közösségi összefogást. Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke pedig a térség tervbe vett lovasturizmus fejlesztésében Fülöp szálláshelyként való részvételét emelte ki.

Felfedezték Fülöpöt

– A fülöpi önkormányzat és a Fülöpi Hagyományőrző Lovasegyesület szervezi ezt a versenyt, mégpedig úgy, hogy a falu a logisztikát és technikai feltételeket biztosítja, míg az egyesület a verseny szervezésében veszi ki részét – válaszolta kérdésünkre Hutóczki Péter polgármester. – Az egyesület, illetve az általa szervezett lovasverseny révén a közel 1800 lakosú településünk térségi szerepet tölt be. A versenyzők délelőtt is és délután is végigmennek a pályán, a kettő között a lovas íjász egyesület és a Piros Mályva Népdalkör szórakoztatja a vendégeket.

– A falu, a térség lovas hagyományainak őrzésére, no meg a verseny megszervezésére jött létre a civil szervezetünk – ezt már Komor Csaba, a Fülöpi Hagyományőrző Lovasegyesület vezetője mondta.

– A június eleje most már egy beállt időpont, ekkor rendezzük az országos fogathajtó bajnokság programjában is szereplő, így pontszerző versenyünket. Kezdetben hátrány volt az országhatár melletti voltunk, kevesebb hajtó érkezett, most azonban már vannak szép számmal. A pontok megszerzése tekintetében fontos, hogy a megadott időt ne lépjék túl a versenyzők, illetve az akadályokra helyezett labdákat ne verjék le.

Nagy János és a két lánya

A díszes kocsik, szép lovak, kedélyesen beszélgető versenytársak között sétálva találkoztunk a Hajdúsámsonból érkezett Nagy Jánossal, a verseny tavalyi győztesével. – Ló nélkül nem is tudnék élni, felmenőim között voltak lovasok az első- és a második világháborúban, apám pedig olyan híres fogatos volt Debrecenben, hogy megrakott szekérrel jószerivel csak ő tudott végig menni az akkor még földutas Huszár Gál utcán, én pedig mióta az eszemet tudom, lovakkal foglalkozom – mondta elöljáróban, majd a versenyzésre tér rá. – 1999-ben volt az első versenyem, 2001-től aztán rendszeresen ott vagyok azokon az alkalmakon. Itt, Fülöpön ez a harmadik versenyem, és most címvédőként indulok. Jó a pálya, mert van tér az akadályoknak és a környezete is nagyon szép. Régi cimborákkal találkozunk, beszélgetünk, de mindig vannak új arcok is.

Nagy János számára nem, viszont a szervezőknek rögtön két új versenyző is akadt, hiszen a tavalyi bajnok Ildikó és Hajnalka lánya is nevezett a versenyre. A fogatot a 17 éves Ildikó hajtotta. – Belenőttem a lótartásba, ez lett a hobbim, ami lehet, idővel a foglalkozásom is lesz – kezdi a debreceni Diószegi középiskolában tanuló fiatal lány, aki elárulta, lovasedzői végzettséget szeretne szerezni. – Nyolc éves voltam, amikor elindulhattam egy fogathajtó versenyen, igaz, az eredményem nem számított bele a végső sorrendbe. A délelőtti hajtásom igen jól sikerült, hiszen csak három labdát vertem le, bár picivel kiszaladtam az időből. Nehéz volt a szűkített akadályok között átmenni, a lovak viszont végig nagyon jól mentek.

Forrás: haon.hu