0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hosszú távon lesz jó befektetés a kukorica

A magas készleteket és a kedvező termelési előrejelzéseket figyelembe véve átmenetileg stagnálhat a kukorica világpiaci ára, de hosszú távon a folyamatosan bővülő kereslet miatt érdemes a kukoricára kedvező befektetésként tekinteni.

A globális kukoricatermelés 1 milliárd tonnára rúg éves szinten, melynek egyharmada az Egyesült Államok területéről származik. Ha Kína és Brazília kukoricatermelését is hozzáadjuk, akkor a három ország a globális kukoricatermelés több mint kétharmadát adja. Összehasonlításul: az EU mindössze 6 százalékban járul hozzá a földkerekség kukoricatermeléséhez.

A júniusi előrejelzések szerint a világ majdnem minden országában megugrik a kukorica terméshozama: a globális átlagtermés 5,44 tonna/hektár értékről 5,71-ra emelkedhet. Emellett a kukorica termőterülete világszinten nagyjából 1 százalékkal növekszik. A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően az év további részében is pozitívak a kilátások.

Mindezek bővülő kínálatot eredményezhetnek a kukorica világpiacán, ugyanakkor az USDA prognózisa alapján a kereslet gyorsabban növekedhet. Jelenleg 7,3 milliárd ember él a Földön, s számuk 2050-re 9-10 milliárd közé emelkedhet. Szakértők szerint a drasztikus népességnövekedés a jövőben komoly kihívás elé állítja az agráriumot. A kukoricát elsősorban állati takarmány előállítására használják, mely az Egyesült Államokban a készletek körülbelül 40, Kínában és az EU-ban 80 százalékát teszi ki. Habár a takarmányfelhasználás hatékonysági mutatói az utóbbi húsz évben jelentősen emelkedtek, a további javulás mértéke limitált.

A kukorica egyéb, nem állati takarmány előállítását célzó felhasználása az etanolgyártásban fontos: megújuló energiahordozóként a gépjárművek üzemanyagaként hasznosítható. Szabályozói oldalról az a cél, hogy a gépjárművek üzemanyag-összetétele egyre nagyobb arányban tartalmazzon etanolt, vagyis környezetkímélő üzemanyagot. Az etanol gyártásának egyik mellékterméke a fehérjében dús takarmány, ám ennek volumene elenyésző a kukoricából közvetlenül előállított takarmányhoz viszonyítva, vagyis az etanol továbbra is jelentős részét adja a kukoricafelhasználásnak.

A magas készleteket és a kedvező termelési előrejelzéseket figyelembe véve átmenetileg stagnálhat a kukorica világpiaci ára, de hosszú távon a folyamatosan bővülő kereslet miatt érdemes a kukoricára kedvező befektetésként tekinteni – összegezte a kilátásokat Antal Áron, az MKB Bank Elemzési Központjának szenior ágazati szakértője.

Forrás: Világgazdaság